hirdetés

Szélsőséges szervezetek fenyegetései ellenére megtartották vasárnap Kijevben az idei melegfelvonulást erős rendőri jelenlét mellett. Nagyobb balhé, úgy tudjuk, nem volt. 

ukrán melegek

A KievPride-2016 elnevezésű rendezvényen sajtóbecslések alapján mintegy ezren vonultak fel, a résztvevők biztonságára a belügyminisztérium előzetes közlése szerint hatezer rendfenntartó vigyázott. Az ukrán fővárosban 2013 óta rendezett melegfelvonulások közül a résztvevők számát tekintve az idei volt a legnagyobb, valamint az első, amelyet Kijev központjában tartottak meg.

Az LGBT-közösség jogainak támogatását kifejezve több külföldi diplomata – köztük Svédország ukrajnai nagykövete és Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselő –, az ukrán törvényhozás kormánypárti tagjai és Hatija Dekanoidze, az ukrán rendőrség vezetője is részt vett a megmozduláson.

Helyszíni beszámolók szerint – szintén támogatóként – felvonultak katonák és önkéntes alakulatok tagjai is, jelezve részvételükkel, hogy az ukrán fegyveres erők nem minden tagja ellenzi a melegek jogainak védelmét.A megmozdulás ellenzői közül többen megkísérelték megzavarni a felvonulást, de komolyabb incidensről nem érkezett hír. A menetet követő ellentábor szitokszavakat kiabált be a felvonulóknak. Sajtóértesülések szerint a hatóságok mintegy 50 embert vettek őrizetbe, közülük legalább húsz a Dmitro Korcsinszkij vezette szélsőjobboldali Testvériség párthoz tartozik.

A felvonulást karneváli maszkokat viselő dobos lányok vezették fel. A menet tagjai szivárványszínű zászlókkal és nemzeti lobogókkal vonultak, és jogegyenlőséget követelő jelszavakat skandáltak. A hatóságok buszokat biztosítottak a résztvevőknek, hogy a megmozdulás végén biztonságban elhagyhassák a helyszínt.