hirdetés

Megtalálták vasárnap az orosz katasztrófavédelem Szibériában eltűnt repülőgépét. A tízfős legénység a hatóságok szerint feltehetően azonnal szörnyethalt a katasztrófában. A gép még pénteken tűnt el, bár azt mindenki sejtette, hogy súlyos baj történhetett.

Il76 lezuhant

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának IL76–os típusú speciális repülőgépe még pénteken tűnt el váratlanul a radarról, a szibériai irktuszki területen, ahová a súlyos erdőtüzek oltására vezényelték. A hatóságok szerint eddig hat holttestet sikerült megtalálni, illetve a repülőgép mindkét feketedobozát. Az Il–76-os kiégett roncsát a mentőcsapatok egy erdővel borított hegyvidéki lejtőn fedezték fel 650 kilométerre északkeletre Irkutszktól.

A napokig tartó kutatóakcióban egy elhagyatottnak vélt – valójában mintegy 20 lelket számláló – falu lakosai vezették nyomra a mentőalakulatokat.

Egy repülési szakértő a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: a repülés, illetve a zuhanás pályájából ítélve a legénység mindent megtett az Il–76-os megmentése érdekében. Korábban egy másik légügyi szakértő úgy vélte, hogy az erdőtűz miatt forró levegő kerülhetett az alacsonyan repülő Il–76-os hajtóművébe, amitől az vesztett teljesítményéből, így a repülőgép nem tudott emelkedni, majd megakadhatott a fák lombjaiban, és végül lezuhant.

A légiforgalmi szolgálatok egy másik forrása szerint a gép műszakilag kifogástalan állapotban volt, a személyzetnek pedig nagy tapasztalata volt tűzoltási feladatok teljesítésében, akárcsak humanitárius segélyek célba juttatásában és légi mentési akciók végrehajtásában.

Irkutszk térségében tombolnak Szibériában a legnagyobb erdőtüzek, amelyek mértékét a katasztrófavédelem segítségével sikerült csökkenteni. Az oltásra Il–76-os és Be–200 típusú tűzoltó repülőgépeket vetettek be.