hirdetés

A marsellei-i ügyész jelentette be, hogy a múlt héten lezuhant Germanwings-gép műszaki adatokat rögzítő második fekete dobozát megtalálták.

Germanwings repülőgép szerencsétlenség

A francia Alpokban múlt hét kedden lezuhant Airbus A320-as első fekete dobozát nem sokkal a szerencsétlenség után megtalálták, a rajta talált hangfelvételek elemzéséből rekonstruálták a történteket, miszerint a másodpilóta, Andreas Lubitz nem engedte vissza a pilótafülkébe a pilótát. A második fekete dobozban olyan technikai információk vannak, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy tisztán lássák a nyomozók valójában mi történt.

Az értesülést a francia ügyész, Brice Robin jelentette be, aki ugyanakkor cáfolta a Bild német bulvárlap és a francia Paris Match információit a 2 napja nyilvánosságra került, közvetlenül a katasztrófa előtt készített videóról, amit egy mobiltelefon Sim kártyájáról értek el. Ezt állítólag mindkét portál munkatársai láttak, mégsem tették közzé. Az ügyész felszólította az újságokat, hogy ha valóban a becsapódás előtt, egy utas által rögzített felvételről van szó, adják át a hatóságoknak, mivel az bizonyítéknak számít az eljárásban. A YouTube-ra felkerült és a német Thesen 24 hírműsorban bemutatott videó nem a Germanwings zuhanásakor készült, az valójában 2014-ből származik, és az American Airlines egyik gépén vették fel.

Brice Robin nem tartja kizártnak, hogy egy mobiltelefont vagy egy memóriakártyát talált volna a kutatócsapat valamelyik tagja, a zsebébe csúsztatta, és jó pénzért eladta azt a médiának.

A nyomozást végző francia csendőrség alezredese, Jean-Marc Ménichini a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a baleset helyszínén több mobiltelefont is találtak, de még egyiknek sem elemezték ki a tartalmát. A készülékeket a csendőrségnek a Párizs közeli Rosny-sous-Bois-ban található bűnügyi kutatóintézetébe küldik el, és ott fogják elemzik azokat – mondta a francia csendőr.

A most megtalált fekete doboz kulcsfontosságú adatokat tartalmaz az esemény rekonstruálásához, amennyiben nem sérült olyan mértékben, hogy az információkat ne lehessen kinyerni belőle.

(Spiegel/Bild/CNN/Fotó:Abc)