hirdetés

Több mint 500 kábítószerfüggő páciens szökött meg Vietnamban egy rehabilitációs intézetből.
vietnam-drogosokA páciensek vasárnap este törtek ki az épületből, miután kapákkal, lapátokkal és poroltó készülékekkel kitörték az ablakokat, megrongáltak több ajtót és falat is. Összesen 562 kábítószerfüggő – köztük 56 nő – szökött meg a dél-vietnami Dong Nai tartományban lévő intézetből – írta a VnExpress vietnami hírportál.

Hétfő reggelig a szökevények közel kétharmadát sikerült visszavinni. A Dong Nai tartományi önkormányzat egy tisztségviselője cáfolta, hogy cselekményükkel a páciensek az intézetben uralkodó rossz körülmények és a túlzsúfoltság ellen tiltakoztak volna.

A Vietnamban érvényben levő szigorú törvények értelmében a kábítószerfüggőket arra kényszerítik, hogy két évet töltsenek el állami elvonóintézetben. Gyakoriak a szökési kísérletek.
Egy svéd emberi jogi szervezet szeptemberben arról adott hírt, hogy a vietnami elvonóintézetekben kínzással felérő körülmények között tartják fogva a pácienseket. Hivatalos becslések szerint a 90 millió lakosú délkelet-ázsiai országban 180 ezer kábítószerfüggő él, többségük heroint vagy szintetikus drogokat használ.