hirdetés

Az iszlamista fenyegetés még sosem volt ennyire súlyos Franciaország és az Európai Unió számára, mint most – jelentette ki Francois Hollande francia elnök, miután az Iszlám Államhoz kötődő két merénylő megtámadott Normandiában egy katolikus templomot, majd megöltek egy idős papot.

 francia terrortámadásAz állami televízió által közvetített beszédében a francia államfő rámutatott: az iszlám terrorizmus elleni harc bel- és külföldön is hosszúnak ígérkezik.

Ez a fenyegetés sosem volt nagyobb Franciaország és Európa számára, mint most. A kormány teljes mértékben eltökélt, hogy legyőzze a terrorizmust – közölte Hollande.

Beszédében Hollande elmondta, hogy a normandiai templom elleni támadás, a katolikus pap megölése a köztársaság megszentségtelenítését jelentette.

A francia elnök hangsúlyozta, hogy az ország háborúban áll, majd felszólította a franciákat, hogy maradjanak egységesek, és ne forduljanak egymás ellen. A terroristák meg akarják osztani Franciaországot, éket akarnak verni közénk és egymás ellen akarnak mindenkit fordítani.

Hollande elmondta: Franciaország több biztonsági intézkedést eszközölt, mint modern történetében eddig valaha. Ugyanakkor hangsúlyozta, mindez nem korlátozza a szabadságjogokat és nem csorbítja a demokráciát.

 Meg fogjuk nyerni ezt a háborút – fogadta meg a francia elnök.

Francois Hollande az események miatt lemondta szerdára tervezett prágai látogatását.