hirdetés

Mégsem Ebola-fertőzött az a cseh férfi, akit ezzel a gyanúval kezeltek csütörtök óta egy prágai kórházban.

pragai korhaz ebola_gyanu

“A halálos betegség gyanúját a cseh és németországi laboratóriumokban elvégzett tesztek kizárták” – közölte Roman Prymula, a cseh vakcinológiai társaság elnöke pénteken Prágában.
Az 56 éves cseh férfi 22 napja érkezett haza a libériai Monroviából. Magas lázzal csütörtökön szállították kórházba. A férfinél más, Ebola-fertőzésre utaló tünetek nem jelentkeztek, ennek ellenére a tőle vett mintákat cseh és német laboratóriumokban is megvizsgálták.
“Nagy valószínűséggel maláriában szenved, de más, lázzal járó megbetegedés sem zárható ki” – mondta Roman Prymula.
A férfinél 17 nappal Afrikából való visszaérkezése után jelentkezett a magas láz. Szeptemberben Pardubicében egy afrikai diákot kezeltek hasonló tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok nála is negatív eredményt hoztak.

Eközben közeli szomszédunknál, Szerbiában 708 embert megfigyelés alatt tartanak, Ebola-gyanú miatt

Az Ebola-járvány megelőzése végett egészségügyi megfigyelés alá helyeztek 708 embert Szerbiában. Közülük 92-en a ragálytól sújtott térségből, Nyugat-Afrikából érkeztek az országba – közölte a szerbiai egészségügyi minisztérium.

Tájékoztatásuk szerint az Ebola-vírus európai megjelenése miatt Szerbiában is szigorítani kell az eddigi megelőző intézkedéseket és figyelembe kell venni az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait.

A megfigyelés alá vontakat nem különítették el Szerbiában, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az Ebola-tünetek bármelyikét – láz, gyomorfájás – tapasztalják magukon. A kórházak a fertőzötteket kötelesek elkülönítőbe helyezni.

Az egészségügyi minisztérium emellett azt is közölte, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne jusson be a vírus Szerbiába.

A Balkánon eddig egy halálos kimenetelű Ebola-gyanús esetet regisztráltak. Macedóniában egy brit férfi halt meg csütörtökön, aki a gyanú szerint az Ebola-vírus hordozója volt.