hirdetés

Megnyerte a polgármester-választást a megkéselt képviselő asszony, akit egy neonáci szimpatizáns támadott meg. Az 58 éves Henriette Rekert szombaton, egy nappal a kölni választás előtt szúrták nyakon egy vadásztőrrel egy utcai CDU standnál. Most abszolút többséggel és simán nyert, így a súlyosan sérült ügyvédnő lesz a város új polgármestere.

First aid equipment lies on the ground next to an election campaign poster of Henriette Reker in Cologne, Germany October 17, 2015. Reker, an independent candidate running for mayor of the German city of Cologne, was stabbed in the neck and severely wounded on Saturday while she was campaigning in the city, police said. Reker and an aide were both severely injured by the attacker, a 44-year-old man, police said. Three other people who came to their aid were also injured, though not severely.    REUTERS/Wolfgang Rattay - RTS4U9S

 

Mint ismeretes, a szombati neonáci-szimpatizáns támadásában négy ember is megsérült a polgármester jelölt asszonyon kívül, akit a támadó egy vadásztőrrel szúrt nyakon. Reker súlyos, de nem életveszélyes állapotban került kórházba.

 

A késelőt, egy 44 éves férfit, aki a politikust azért támadta meg, mert szerinte felelős az „elhibázott” menekültpolitikáért, letartóztatták. A munkanélküli férfi, aki a Spiegel szerint korábban egy azóta betiltott neonáci pártnak is a tagja volt, azt kiabálta, hogy „a bevándorlók elveszik a munkánkat”.

 

A kölni bevándorlási és segélyezési politikát is koordináló független politikus jelöltségét a CDU, a Zöldek és a Szabad Demokraták is támogatták. A választást nem halasztották el, de több jelölt is leállította a kampányát. Henriette Reker az első eredmények szerint 40 százalék körüli részvétel mellett a szavazatok 51,4 százalékával győzött, írja a Spiegel online és a Die Welt.