hirdetés

Felfedték hétfőn a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásának ügyében több észak-koreai állampolgár személyazonosságát, akik a védelem szerint levezényelték Kim Dzsong Nam meggyilkolását.

kim jong xA gyanúsítottak személyazonosságát Azirul Nizam rendőrnyomozó hozta nyilvánosságra. Ő az, aki az előző, október 26-i tárgyalási napon bemutatta a bíróság előtt a Kuala Lumpur-i repülőtér biztonsági kamerája által készített felvételeket, amelyeken a négy észak-koreai gyanúsított látható a bűncselekmény napján, február 13-án.

A négy észak-koreai állampolgár a 34 éves Hong Szong Hacs, a 33 éves Ri Dzsi Hjon, az 57 éves Ri Dzse Nam és O Dzsong Gil, akinek életkorát nem hozták nyilvánosságra.

Malajziában október elején kezdődött meg a pere annak a két nőnek, akiket Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával gyanúsítanak.

Az indonéziai Siti Aisyahot és a vietnami Doan Thi Huongot azzal vádolják, hogy február 13-án VX ideggázt kentek a 45 éves Kim Dzsong Nam arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén.

Mindketten azt vallották korábban: úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandikamerás felvételben vesznek részt. A két vádlott a védelem szerint Hong Szong Hacsot Chang úr, Ri Dzsi Hjont Y úr, Ri Dzse Namot Hanamori, míg O Dzsong Gilt James néven ismerte.
A védelem szerint O Dzsong Gil kérte fel a két nőt arra, hogy vegyenek részt egy “kandikamerás felvételen”. A védelem Ri Dzse Namot tartja a támadás egyik vezetőjének, míg Hong Szong Hacs és Ri Dzsi Hjon dolga állítólag annak megszervezése volt, hogy a két női vádlott bekenje a kezét azzal a mérgező folyadékkal, amelyet később Kim Dzsong Nam arcába kentek a “kandikamerás felvétel keretében”.

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhat. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.

A bűnügyben számos rejtélyes körülmény van, például az, hogy egy olyan halálos méreg, mint a VX, miért nem okozott kárt másban a repülőtéren, főleg a nőkben, akiknek legalább percekig a tenyerén volt a folyadék.

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.