hirdetés

Salah Abdeslamot 126 nappal a párizsi terrortámadás után fogták el Brüsszel főként arabok lakta negyedében. A kommandósok lábon is lőtték a párizsi terroristatámadás kitervelőjének tartott férfit, aki már elhagyhatta a kórházat és vallomást is tett. Abdeslam öngyilkos merényletre készült a nemzeti futballstadionnál.

salah abdeslam elfogás

A sokáig üldözött IÁ-terroristát pénteken lőtték lábon a belga speciális alakulat tagjai és fogták el. Salah Abdeslamot már ki is engedték a kórházból és vallomást is tett.

Úgy tűnik, jókor fogták el a régóta keresett férfit, hisz Belgiumban öngyilkos merényletre készült, akárcsak tették ezt társai Párizsban. Salah a merénylet fő helyszínét szintén futballstadionhoz szervezte, Brüsszelben akarta működésbe hozni a robbanószerkezetet. Azonban letett ezen tervéről, ő legalábbis ezt állítja.

Salah Abdeslam a kiadatását elutasítja Franciaországnak. S ha ez tényleg így lesz, akkor hivatalosan mindez csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen heteken belül átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem akár fél évig is eltarthat.

Salah Abdeslam kiadatását már kérte a párizsi terrortámadások áldozatainak családjait képviselő ügyvéd Belgiumtól. Azonban várhatóan előbb a belgiumi lövöldözés miatt kell felelnie, ezután adhatják ki Franciaországnak, ahol akár életfogytiglani börtönt is kaphat.