hirdetés

Játszik a tűzzel a fiatal diktátor. Megint rakétákat lőtt ki, holott emiatt súlyos szankciókkal sújtotta országát Amerika. Sikeres földi kísérletet hajtott végre Észak-Korea – jelentette a KCNA állami hírügynökség. Amennyiben a bejelentés igaz, az azt jelentheti, hogy a phenjani rezsim szembeszegült az ENSZ tilalmával és szankcióival.

Kim dzsong

Sikerrel tesztelt Észak-Korea egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet az ország vezetőjének, Kim Dzsong Unnak az irányításával – jelentette csütörtökön a KCNA állami hírügynökség. A bejelentés, ha megerősítést nyer, azt jelentheti, hogy a phenjani rezsim, szembeszegülve az ENSZ tilalmával és szankcióival, nagy léptekben folytatja egy interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kifejlesztésére irányuló programját. A KCNA jelentése szerint Kim a helyszínen, a próbapadon kipróbált hajtómű mellett nagy örömmel nyugtázta, hogy a sikeres kísérlet (…) hozzájárult ahhoz, hogy fokozni tudják az ellenséges erőkre kíméletlen csapást mérni képes ballisztikus rakéták teljesítményét.

Az észak-koreai vezetés a múlt héten arról számolt be, hogy sikeresen szimulálta egy ballisztikus rakétának a Föld légkörébe való visszatérését, és hamarosan kísérletet hajthat végre egy nukleáris robbanófejet hordozni képes rakétával. Phenjan eddig kipróbált, nagy hatótávolságú rakétái folyékony hajtóanyagúak voltak, és az ország nem rendelkezik a katonai téren számos előnnyel rendelkező, szilárd hajtóanyagú rakéták megépítésének technológiájával. Bár ilyen konstrukciójú KN-08-as típusú interkontinentális rakétáját díszszemléken már többször is felvonultatták, sohasem hajtottak vele végre repülési kísérletet. A rezsim az elmúlt hetekben már négy kísérletet végzett rövid és közepes hatótávolságú rakétákkal, válaszul a jelenleg zajló újabb, amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. Kommentátorok szerint e tesztek azt mutatják, hogy Észak-Koreát a március elején életbe léptetett újabb amerikai és ENSZ-szankciók sem tántorítják el a rakétakísérletek folytatásától.