hirdetés

Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU költségvetését és egyhangúság hiányában nem született döntés a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról sem. Természetesen ezekben a politikai játszmákban Orbán Viktor nagy játékos és bízunk benne, hogy a végén minden jó lesz és az általa képviselt több mint 10 millió magyar nem látja majd kárát ennek az adok-lapoknak. Eddig bejött minden amit a mi miniszterelnökünk akart Brüsszelben, épen ezért kiváló stratégosz és politikus. 

 

Ahogy várható volt Magyaroroszág és Lengyelország miniszterelnökei nem támogatták az EU költségvetését és a koronavírus-járvány okozta pénzügyi alapok létrehozását, mert ezt Brüsszel a demokratikus jogok betartásához kötötte volna.

Sajnos nem gyakoroltunk kegyet, nem mutattuk meg, hogy mások vagyunk mint amit képzelnek rólunk és érthetetlen, hogy a demokratikus alapjogok betartása miért fáj így nekünk ? Hisz demokráciában élünk ! Legalábbis ezt mondja a miniszterelnök is. Miért félünk mi attól, amit betartunk és tisztelünk ?

A rossz hírt az Unió soros elnöki tisztségét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője Sebastian Fischer közölte.

Két uniós tagállam fenntartásai miatt nem volt elegendő szavazat az Európai Unió 2021 utáni, hétéves költségvetése és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi csomag elfogadásához szükséges írásbeli eljárás megindításához.-mondta Fischer.

Közölte továbbá azt is: az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel elfogadták.

A brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele. A két ország véleménye szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz rendelni kívánt, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az Uniós alapszerződést, továbbá nem tartaná magát az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglaláshoz.

Sajnos az egyhangú döntés elmaradásával a költségvetés és a pénzügyi csomag kérdése ismételten az Európai Tanács elé kerülhet így.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az Európai Unióhétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már november elején jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az Unióban nem születik az elvárásainak megfelelő költségvetési megállapodás. Múlt csütörtökön pedig a miniszterelnök hivatalos levélben tiltakozott az EU vezetőinél az ellen, hogy jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat.

Természetesen a politikai adok napokhoz jól ért a miniszterelnökünk Orbán Viktor. Bízunk benne taktikája most is jól fog elsülni és nem okoz hátrányt a több mint 10 millió magyarnak, mert ő mindannyiunk képviselője politikai hovatartozástól függetlenül. Persze ezt a sakk-játszmát nem nagyon értjük de majd a végén meglátjuk ki húzza be a sakk mattot.

( Turi)