hirdetés

A magyar kormány azzal fenyegeti az Európai Uniót, hogy megvétózza a hamarosan megújítandó, Oroszország elleni szankciók több pontját, ha nem kerül le három orosz oligarcha az EU által korlátozásokkal sújtott személyek listájáról – írja a Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva. A szankciók szeptember 15-én járnak le. Bár sokak szerint ez a mostani külügyi viselkedés inkább arról szól, hogy Magyarország megkapja mielőbb az Uniós pénzeket és a jogállamisági eljárásokat próbáljuk meg az euro milliárdok elvesztése nélkül megúszni. Aligha fog ez összejönni.

 

A SZE hírportál úgy tudja, hogy a magyar kormány által „megvédendő” három orosz állampolgár Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov. ezen személyek miért kedvesek nekünk nem tudni. Mi nem emlékszünk, hogy ezen urak építettek-e templomakt, iskolákat vagy épp adományoztak-e bármit a magyar rászorulóknak.

Az EU hivatalos álláspontja szerint Uszmanov Kreml-barát oligarcha és kimondottan közeli kapcsolatot ápol Putyinnal; a szankciók miatt már lefoglalták a világ legnagyobb jachtját, amely 600 millió dollárba került és amelyet Uszmanovnak tulajdonítanak.

Aven annak a nagyjából 50 orosz üzletemberből álló csoportnak a tagja, amely rendszeresen konzultál Putyinnal és aki nem tesz egy lépést sem az orosz elnöktől függetlenül.

Rasnyikov egy vezető orosz oligarcha, Ororszország egyik legnagyobb adófizetőjének, a Magnyitogorszk Vas- és Acélműnek az igazgatója.

A Szabad Európa szerint Brüsszelben azt találgatják, hogy Orbán Viktor kormánya a szankciók megújítását arra akarja-e felhasználni, hogy Brüsszel jóváhagyja -e az eddig, a jogállamiság feltételezhető megsértése miatt visszatartott uniós euro milliárdokat, hisz sajnos nem sikerült meggyőzni az EU vezetőit arról, hogy a demokrácia alapjait óvjuk és védjük nem pedig lebontjuk.