hirdetés

Ismét nyomtalanul eltűnt egy utasszállító repülőgép, amely fedélzetén tizenhét gyermek is  volt. Az Air Asia  gépe Indonéziából tartott Szingapúr felé, amikor a rossz időjárás miatt  útvonalat változtatott a tenger felett és szó szerint nyoma veszett.

 air-asia-airplane-M

Az Air Asia járatával közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban fél egykor vesztett el a kapcsolatot a jakartai légi irányítás. Az QZ 8501-es járat Surabayából Szingapúrba tartott, és közép-európai idő szerint 1.30-kor kellett volna megérkeznie. A géppel a felszállás után 42 perccel veszett el a kapcsolat, amikor vélhetőleg a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között járt.

Az Air Asia a Facebook – oldalán közölte: a gépen 155 utas volt (köztük 16 gyerek és egy csecsemő), valamint a hétfős személyzet. Az utasok nagy része indonéz, valamint hat külföldi (3 dél-koreai, egy szingapúri, egy malajziai és egy francia). A légitársaság elmondása szerint a pilóta útvonalváltoztatást kérvényezett a rossz időjárás miatt, mielőtt a gép eltűnt. Az utasszállító az indonéz légi irányítás alatt volt, amikor nyoma veszett, és jelenleg az indonéz hatóságok irányítják a kutatást és mentést.

A CNN szerint erős viharok voltak a tenger felett, ahol a gép eltűnt. Az amerikai hírtelevízió szakértőjének közlése szerint az Air Asia „nagyon jó” biztonsági mutatókkal rendelkezik.