hirdetés

Az Iszlám Állam magára vállalta a vasárnapi londoni késelést. A terrorszervezet közleményében azt írja, a támadó tettét válasznak szánta az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíciónak, azok állampolgárainak. Az agyonlőtt londoni késelőt állítólag megfigyelés alatt tartották de ennek ellenére több embert megtudott sebesíteni.

 

Túl van az életveszélyen az a negyvenes éveiben járó férfi, akit Dél-Londonban támadott meg egy börtönből kedvezménnyel szabadult férfi a múlt héten. A támadót – akit terrorizmus előkészítésének gyanújával ítéltek el három évre, mert terrorizmussal kapcsolatos információkat tartalmazó iratok volta nála, és terrorista nézeteket terjesztett – meg is nevezték: Sudesh Amman – írta a BBC.

A mindössze húsz éves merénylő még további két embert megsebesített, mielőtt egy rendőr agyonlőtte. Az ötvenes nőt már kiengedték a kórházból, egy huszonéves áldozatot pedig még kisebb sérülésekkel kezelnek. A Sky News szerint a férfin egy hamis bombamellény is volt.

Ammant január 20-án engedték ki a börtönből, de a hatóságok szerint folyamatos felügyelet alatt állt, ami komoly kérdéseket vet fel az ellenőrzés hatékonyságát illetően, hisz több embert megtudott késelni.

A fegyverrel időben közbeavatkozó rendőrnek köszönhetően nem volt halálos áldozata a támadásnak, de vizsgálat tárgya lesz, hogyan történhetett meg, hogy egy hatóságok szeme előtt lévő, terrorizmussal kapcsolatban már elítélt bűnöző végrehajthatott egy támadást.

Amman anyja szerint “udvarias fiú” volt és mindig mosolygott, órákkal a támadás előtt beszélt vele, akkor “normálisnak tűnt”, írja a Sky News.

Hozzátette, szerinte a fiát a börtönben radikalizálták, ahol az Iszlám Államról szóló felvételeket nézett.