hirdetés

Közel egy kilométer magasra tervezik a világ eddigi legmagasabb építményét az Egyesült Arab Emírségekben. A dubaji tervek alapján ez lesz Szemiramisz függőkertjének a modern változata.
tower-dubaiA Dubaj városában Santiago Calatrava Valls építészmérnök által megálmodott Tower (Torony) nevű komplexum a tervek szerint olyan elképesztő látványt nyújt majd, hogy az eddig legmagasabb toronynak kikiáltott 828 méter magas Burdzs Kalifa eltörpül majd mellette. A Kalifánál száz méterrel magasabb, kertekkel, üzletekkel és lakosztályokkal teli épület egy jelenleg kietlen homokdűnére épül majd, amelynek kivitelezése 1 milliárd dollárt (277 milliárd forintot) kóstál. A különleges toronyból 360 fokos panoráma nyílik a tengerpartra a különleges forgó erkélyekről, aki pedig nemcsak a kilátást, de a kiraka­tok látványát is élvezni szeretné, az 18-20 emeletnyi bolt-, butik- és hotelválasztékából vásárolhat.

Az építészt, Vallst az ókorból ismert legendás Szemirámisz függőkertje inspirálta a tervezéskor, karcsú formája azonban inkább a minaretekre hasonlít.

Az épület pontos magassága egyelőre rejtély a közönség számára, Mohammed Alabbar, az Egyesült Arab Emírségek vezető ingatlanfejlesztő cégének, az Emaar Propertiesnek az elnöke szerint ugyanis majd csak az elkészítés után szeretnék nyilvánosságra hozni a paramétere­ket. Santiago Calatrava elmondta, hogy páratlan kihí­vás az építészet törté­netében egy ilyen felhőkarcolót tervezni, és nagyon büszke arra, hogy a Torony az arab világ és Du­baj történelmét fogja tükrözni. Az építkezések a napokban kezdődnek majd meg az arab országban, a Torony átadását pedig 2020-ra tervezik a kivitelezők.

Szaúd-Arábia is beszáll a gigatorony építésbe! A Kingdom Tower, azaz Királyság Torony egy tervezett szupermagas felhőkarcoló a szaúd-arábiai Dzsiddában, amelynek építési költsége 1,23 milliárd dollár (340 milliárd forint) és állítólag több mint egy kilométer magas lesz. A tervek szerint ez lesz a központja és az első fázisa a 20 milliárd dollár összköltségű Királyságvárosnak, amely a Vörös-tenger mentén, Dzsidda északi oldalán fekszik majd.