hirdetés

Akadályozzák a vasúti forgalmat a szerb–macedón határon a migránsok, egy százfős csoport a sínekre ült, így nem közlekedik a vonat a szerbiai Presevo és a macedóniai Tabanovci között – közölte a szerbiai vasúttársaság. A Tanjug szerb hírügynökség úgy értesült, hogy mindkét irányból indulnának szerelvények, ám délután fél öt óta lehetetlen a közlekedés. A menekültek most ugyanazt csinálják, mint tették azt anno nemegyszer Magyarországon is.

presovo train

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi az oka a migránsok tiltakozásának. Előfordulhat, hogy azok léptek fel így, akik napok óta a presevói táborban vannak – ahová a horvát határtól szállították őket vissza, mert nem folytathatják útjukat az Európai Unió felé –, és nem akarnak visszamenni Macedóniába, vagy a hatóságok nem tudják megszervezni visszatoloncolásukat.

 

A görög–macedón határon csütörtökön történt hasonló eset, akkor Idomeninél órákig nem lehetett bezárni a határon lévő szárnyas kaput, mert a bevándorlók akadályozták a szerelvény mozgását. Ők azért tiltakoztak, mert a macedón hatóságok csak nagyon lassan engedték át őket a határon.

 

A görög–macedón határon továbbra is feszült a helyzet, egyes becslések szerint akár már a 14 ezret is eléri a görög oldalon várakozó bevándorlók száma, a macedón rendőrség viszont naponta csak 100-200 embert enged át. A hatóságok korábban el akarták szállítani a migránsok egy részét távolabbi befogadóközpontokba, ám elvetették ezt az ötletet, mert félő, hogy erőszakba torkollna az akció. A határsáv egyébként sártengerré alakult, és a helyzetet nehezíti az esőzés, valamint a folyamatosan alacsony hőmérséklet is, amely ellen a segélyszervezetektől kapott sátrak nem igazán védenek.