hirdetés

Korzikán többtucatnyi szülő megakadályozta, hogy muszlim, fejkendőt viselő nők bemenjenek egy óvodába. A feldühödött embereket a rendőrök nyugtatták meg nagy nehezen. 

Hundreds walk into the cite des Monts surrounded by policemen in Lupino on August 14, 2016 in Bastia on the French Mediterranean island of Corsica. Approximately 500 people gathered on Sunday morning at the housing estate "des Monts" in Bastia's Lupino neighbourhood, the day after a violent fight occurred in a creek by the sea in Sisco (Haute-Corse) leaving four wounded, according to a journalist of AFP. A minor girl who witnessed the confrontation, talking through a megaphone, explained the fight happened after a group of youngsters of Maghreb origin insulted tourists who were photographing women bathing in burkini. / AFP PHOTO / PASCAL POCHARD-CASABIANCAPASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP/Getty ImagesA francia oktatási intézményekben a pedagógusok és a gyerekek sem viselhetnek vallási jelképeket, a szülőket ugyanakkor nem érinti a tilalom. A korzikai Bonifacióban a nyári szünet után ma kezdődött meg az óvoda, az első napon ki is alakult a konfliktus az iszlám és a katolikus szülők között. Az iszlám fejkendőt viselő nőkkel szemben fellépő szülők azt panaszolták, hogy gyerekeiket megdorgálják az óvodában, ha nyakukban keresztet látnak, ezek a nők meg fejkendőben mennének beaz óvodába
– írja a BBC.

Franciaország déli részén és Korzika szigetén a nizzai, kamionos merénylet óta nőtt meg a feszültség. Harmincra tehető azoknak a településeknek a száma, amelyek betiltották az egész testet fedő fürdőruhát, a burkinit. A bíróság kimondta, hogy ez sérti az alapvető jogokat.

Az egész arcot eltakaró nikáb viselését már 2011 óta tiltják a nyilvános helyeket Franciaországban.