hirdetés

A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalált repülőgéproncs darab valószínűleg egy Boeing 777-es típusé gépé. Egy ilyen típusú gépet veszítette el a Malaysia Airlines 2014. március 8-án, a gépnek azóta sem lelték nyomát.

malaysian airlines

Egyelőre azonban nem bizonyított, hogy a roncs a Malaysia Airlines légitársaság 2014. március 8-án eltűnt MH370-es járaté – közölte szerdán az amerikai légügyi hatóság egy tisztviselője.

A nyilatkozó hozzátette, hogy a fontos lelet tanulmányozására francia szakértők utaztak Réunionra. A két méter hosszú, szárnydarabra emlékeztető roncsot a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg Saint-André de La Réunionnál.

A roncs tele volt kagylóval, ebből arra következtethetünk, hogy sokáig volt a vízben” – mondták szemtanúk. A repülőtéri rendőrség (BGTA) különleges nyomozói egyelőre egyetlen feltevést sem valószínűsítenek, csak olyan információkat gyűjtenek (például a gyártási számot), amelyek alapján azonosítani lehet a roncsot.

A roncsról kapott felvételek alapján Xavier Tytelman francia légiközlekedési biztonsági szakértő a Twitter mikroblog portálon megjegyezte, hogy a “hihetetlen a hasonlóság” a Boeing 777 csűrőlapja és a talált roncs között. Márpedig az eltűnt repülőgép egy Boeing 777-es volt.

A Boeing amerikai repülőgépgyár egyelőre elzárkózott attól, hogy véleményt nyilvánítson.

Malajzia ugyancsak szakértőket küldött a roncsdarab megtalálásának helyszínére. Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter New Yorkban azt is mondta, képviselőik amint lehet azonosítják majd a megtalált darabot.
A Reuters hírügynökség anyagában azt írta, hogy négy komolyabb baleset történt a Boeing 777-es típussal, de csupán az MH-370-es járat zuhant le az Egyenlítőtől délre.

Az eltűnt repülőgép keresését ausztrál szakértők irányítják, ők azonban eddig az Indiai-óceánnak éppen az ellenkező részében kutattak.

Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa kijelentette, ha bizonyítást nyer, hogy a megtalált roncs az eltűnt maláj utasszállítógép része volt, akkor az alátámasztja azt a feltételezést, amely szerint a gép Ausztráliától 1800 kilométerre délnyugatra, egy 120 ezer négyzetkilométeres területen belül zuhant le.

Éppen ezért ő a tengerfenék ultrahangos víz alatti felderítő berendezésekkel és videokamerákkal való további pásztázását tartja a legjobb megoldásnak a rejtély megoldása érdekében.

A Malaysia Airlines Boeing 777 típusú gépének eltűnése a polgári légiközlekedés történetének egyik legnagyobb rejtélye. A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások ellenére sem.