hirdetés

Nincs egyezség és már áll a bál.  Így elviszik Munkácsy híres festményét a Golgotát. A Magyar Nemzeti Bank ugyan továbbra is megvásárolná a Munkácsy Krisztus-trilógiájába tartozó Golgotát 6 millió euróért , azaz 1.9milliárd forintért a tulajdonos Pákh Imrétől. Azonban a nemrég elítélt üzletember 9 millió euro alatt azaz 2.7 milliárd forintnál kevesebbért nem adja. Így feltehetőleg elszállítják a képet Debrecenből. Ráadásul az MNB már azt mondja a kép tulajdonosa valótlanságokat állít.

munkacsy-trilogia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is elkötelezett amellett, hogy Munkácsy Mihály Golgota  című képe is állami tulajdonba kerüljön, és a trilógia együtt maradjon, szögezte le az MNB. Ebben hangsúlyozzák azt is: nem felel meg a valóságnak Pákh Imre azon állítása, mely szerint bemutatta a kép megvásárlásáról szóló vételi szerződést és a banki utalási bizonylatot.

A valóság ezzel szemben az, hogy a jegybank által ismert utolsó ismert összeg 1988-ból származik, akkor Bereczki Csaba Gyula vásárolta meg 47 500 dollárért, ehhez képest a Pákh Imre által hivatkozott tízmilliós érték ennek több mint 210-szerese. Ilyen mértékű értéknövekedés még a műtárgypiacon is legalábbis szokatlan”, áll az MNB közleményében.

Pákh Imre a hétvégén jelentette be, hogy a tulajdonát képező festményt június 25-én elszállíttatja a debreceni Déri Múzeumból. A Golgotáért az MNB  korábban 6 millió dollárt azaz közel 1.9 milliárd forintot ajánlott, de Pákh 9 millió dollárt azaz 2.7milliárd forintot kér.

Schmitt Pál  Pákh Imre

Az ügyet és a megállapodást csak nehezíti, hogy az MNB már azzal is vádolja a műgyűjtőt, hogy valótlanságokat állít. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a magyar állam korábban nem is akart 2-300 ezer dollárnál azaz 60 milli forintnál többet adni a Munkácsy trilógia utolsódarabjáért a Golgotáért. Akkor is az volt az indok, hogy ezt Pákh úr pár tízezer dollárért vette csak meg.  Nos,ha ilyen megközelítésből indul ki az MNB és ez az üzletpolitikája vagy a kormánynak, akkor bizony a Seuso kincsekért sem kellett volna annyit adni, mint amennyit adtak nem is oly rég, azaz súlyos milliárdokat, hisz egészen bizonyos , hogy ezen salátástálakat,azaz kincseket külföldre sem annyiért adták el a csempészek, mint amennyiért valójában most azokat vissza nem vásárolta Magyarország.

Egyébbként már az állam már megvásárolta a trilógiához tartozó Krisztus Pilátus elött című képet, amely májusban érkezett vissza a kanadai Hamilton Galériából. A harmadik mű, az Ecce homo 1930 óta a Déri Múzeumban látható.