hirdetés

Továbbra is éhségsztrájkolnak a szerb–magyar határon a migránsok. Már ötödik napja tüntetnek a Magyarországra belépésre várók, akik közül több személyt már kórházba kellett vinni. A menekültekhez többen is csatlakozni akartak, de azt a rendőrség megakadályozta.

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók alszanak a régi Horgos-Röszke határátkelõhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az mindenképp elgondolkodtató, hogy ha egyre több migráns kezd éhségsztrájkba, az egyfajta katasztrófához vezethet, és kezelhetetlenné válik a helyzet a szerb–magyar határon. A menekültek ügyének rendezése már így több kérdőjelt fel vet. Úgy tudni, reális az esélye annak és tartani lehet attól, hogy az elégedetlen migránsok miatt és a feszült határvédelmi szervek közt súlyos események törhetnek ki.

A szabadkai befogadóállomásról szerda reggel további száz menekült akart csatlakozni a demonstrálókhoz, de a rendőrség ezt megakadályozta. Tíz rendőr járőrözött a tábor körül, és ügyelt a rendre.  Az éhségsztrájkban több mint százan vesznek részt, akik Belgrádból gyalogoltak a magyar határhoz egyfajta figyelemfelhívás végett.

Korábban azt mondták a sztrájkoló migránsok, hogy azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok és embertelen eljárás ellen tiltakozzanak.