hirdetés

Még mindig nem tudni, mitől zuhant le az EgyptAir járata múlt héten, amely Párizsból tartott Kairóba. A 804-as járat egyiptomi pilótája állítólag a fedélzeten keletkezett füst és tűz miatt kapcsolatot létesített a légi forgalmi irányító központtal. Azt mondta, azonnal megkezdi süllyedést – írja a Mirror francia légi közlekedésben jártas forrásokra hivatkozva. Hét percig tartott a beszélgetés.

mohamed said pilóta

Mohamed Said Shoukair kapitány körülbelül hét percig egyeztetett az irányítókkal, amely tulajdonképpen egy vészhívásnak felelt meg a névtelenséget kérő szakértők szerint. A francia M6 televíziós csatorna arról számolt be, hogy a pilóta sürgősen csökkenteni kezdte a repülési magasságot, hogy elolthassák a füstöt okozó tüzet. Egy ilyen manőver azonban drámai változást okozhat az utastér légnyomásában, ami nagyon veszélyes is lehet. Azonban más esély, úgy tűnik, nem volt.

A görög védelmi miniszter, Pano Kammenos szerint az utasszállító váratlanul 37 ezer lábról 15 ezer lábra zuhant, majd ahogy belépett az egyiptomi légtérbe, Karpathos görög szigeténél, hirtelen keleti irányba 90 fokos kanyart vett, és körkörös mozgásban zuhanni kezdett.

Mindez azonban nem az a manőver volt, amire bárki is számított.

Kiszivárgott adatok szerint a gép fedélzete a zuhanás pillanatában teljes egészében lángolt, ami műszaki meghibásodásra utalhat. Órákkal a gép eltűnését követően voltak olyan hírek, hogy a pilóta vészjelzést adott le, ezt azonban az egyiptomi hadsereg és az EgyptAir légitársaság cáfolta.

A mostani információk tükrében egy esetleges terrortámadás esélye egyre kisebb, azonban a szakértők még nem zárták ki teljes egészében. Azt ugyanis még mindig nem tudni, hogy a gép mitől kezdett el lángolni teljes terjedelmében. És az is érthetetlen, hogy a hirtelen magasságvesztés után miért kezdett a gép kanyarodni és utána zuhanni. Több mint különös.

A görög polgári légi hatóság szerint a pilóta jó kedélyű volt, és görögül köszönt az irányítóknak. Azonban a repülőgépből jövő adatok szerint néhány perccel, mielőtt végleg megszakadt volna kapcsolat a földi irányítással, füst terjengett a pilótafülkében és mellékhelyiségben. Ezekről szóltak az utolsó üzenetek a lezuhanás előtt.

A hatóságok jelenleg a gép feketedobozai után kutatnak. A katasztrófa rejtélye azonnal megoldódna, ha ezeket megtalálnák. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint eddig semmit nem zártak ki a tragédia okait illetően.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel – 56 utassal és tízfős személyzettel – a fedélzetén május 19-én, csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok zöme egyiptomi és francia volt.