hirdetés

Franciaországban megemelték a terrorizmus elleni riadószintet. Időközben már majd 88 ezer rendőr és katona keresi azt a két szélsőséges muszlim fiatal testvérpárost, akik brutális kegyetlenséggel végezték a Charlie Hebdo szatirikus hetilap munkatársait és egy sebesült rendőrt. Montrougeban egy újabb rendőrt lőttek és egy utcai munkást is megsebesített egy fegyveres, akit szintén keresnek a rendőrök. A kommandósok most Crépy-en-Valois települését zárták körbe, mert feltehetőleg a környéken bujkálnak a szökésben lévő terroristák.

párizs terrorism

A kutatásban helikopterek is részt vesznek. A hatóságok az ország északi részére szűkítették a hajtóvadászatot napközben, miután egy benzinkutas felismerte a két elkövetőt. A szökésben lévő feltételezett támadók – Said és Chérif Kouachi fivérek – Párizsban született francia állampolgárok. Chérif Kouachit 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében.

Crépy-en-Valois polgármestere arról számolt be, hogy helikopterek köröznek a község felett, és a rendőrség és a terrorellenes erők ellepték a települést.

A testvérpár Párizs Stalingrad nevű kerületében rendszeresen járt egy mecsetbe, ahol Farid Benyettou radikális imám befolyása alá kerültek. A hitszónok arra buzdította a Kouachi fivéreket, hogy foglalkozzanak otthon az iszlámmal és tanulmányozzák a vallást a lakhelyük közelében lévő muszlim központban is.

Said Kouachit hivatalosan is azonosították mint az egyik támadót. A férfi személyigazolványát megtalálták a Párizs XIX. kerületében elhagyott fekete Citroenben. Eddig több mint 90 tanút hallgattak ki és kilenc embert állítottak elő.

A párizsi hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a csütörtök reggel a francia főváros egyik déli elővárosában, Montrouge-ban történt lövöldözést, amelyben egy rendőrnő meghalt, egy utcaseprő pedig életveszélyesen megsebesült. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a történteknek köze volt-e a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni előző napi öldökléshez. A legmagasabb fokozatra emelték a készültségi szintet Franciaország északi részében csütörtökön. Párizs térségében már szerdán elrendelték a terrorkészültségi szint emelését.

Szerdán évtizedek óta a legvéresebb terrorcselekményt követték el Franciaországban a Charlie Debdo székháza ellen, a fegyveresek tíz civillel – köztük nyolc újságíróval – és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó szélsőségesek vélhetően a muzulmán fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

A lap egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjén, Abu Bakr al-Baghdadin gúnyolódott. A dzsihadista csoport korábban terrortámadással fenyegette meg Franciaországot, amiért Párizs részt vesz az az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció légi hadjáratában.

A biztonsági szervek egyelőre nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a két gyanúsított terrorszervezethez tartozik-e, és ha igen, melyikhez. Bár ők maguk szemtanúk szerint azt állították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai, szakértők szerint nem bizonyított, hogy akár az al-Kaidához, akár a terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronthoz, akár az Iszlám Államhoz tartoznának.

A lehető leghatározottabban elítélte az egyes muzulmán imahelyek ellen a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt vérengzés után elkövetett erőszakos cselekményeket, illetve az imahelyek megszentségtelenítését Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A történtek hatására bejelentette: vasárnap Párizsban európai belügyminiszterek tanácskoznak amerikai kollégájuk részvételével a dzsihadisták elleni küzdelemről.

Az Iszlám Állam ugyanakkor hősöknek nevezte a merénylet tetteseit a szélsőséges szeervezet általa működtetett rádióállomás egyik műsorában. A terrorszervezet rádiója azt hangoztatta, hogy a francia újság „2003 óta szüntelenül csorbát ejtett Mohamed próféta becsületén”.

Ezrek tüntettek Hollandia több városában csütörtök este a véres merénylet áldozataira emlékezve. Húsz városban vonultak utcára az emberek csendben haladva, „Én vagyok Charlie” feliratú transzparenseket tartva a magasba, kezükben gyertyákkal, tollakkal és a francia hetilap régebbi számaival.

Párizsban csütörtök este ismét több ezren gyűltek össze a République téren, ahova Anne Hidalgo, a főváros szocialista polgármestere „csendes megemlékezésre” hívta a párizsiakat.

Több ezren sereglettek össze a francia nagykövetség épülete előtt Rómában, mintegy ezren Athénban, ötszázan Genfben és Lisszabonban, néhány százan pedig Prágában, Belgrádban, Zágrábban.

Budapesten a Francia Intézet előtt tartottak megemlékezést a terrortámadás áldozatainak tiszteletére. Franciaország moszkvai diplomáciai képviselete előtt mintegy száz ember jelent meg és helyezett el virágcsokrot. Londonban is tüntetést szerveztek csütörtök estére.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, egy új, a terrorizmus elleni uniós program tervével áll majd elő az Európai Bizottság a következő hetekben a párizsi vérengzés hatására. Elsősorban az európai rendőri együttműködést szolgáló Europol erősítéséről és a tagállamok közti információ-megosztás javításáról lehet szó, különösképpen a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer kiépítéséről.