hirdetés

Újra megszólalt Magyarországgal kapcsolatban John McCain amerikai republikánus szenátor: ezúttal egy közleményben ítélte el a magyar kormányt. Orbán Viktort pedig prostituáltnak nevezte, aki Putyin ágyába bújik. Ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban kiadott közleményében John McCain amerikai republikánus szenátor, volt elnökjelölt.

McCain

“A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat – ezeknek mind tanúi vagyunk Magyarországon, amióta Orbán miniszterelnök hatalomra került” – írta a republikánus szenátor nyilatkozatában.

“Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az ‘illiberális demokrácián’ alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt” – írta John McCain.

A szenátor állásfoglalása szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben hatalomra jutása óta “antidemokratikus alkotmányos változásokat” léptettek életbe, “korlátozták” a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken “ütöttek rajta”, a civil társadalmat “üldözték”, a sajtószabadságot “megnyirbálták”, és sok más is történt.

“Ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékeket és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt” – fogalmazott a szenátor.

A közlemény utalt a Velencei Bizottságnak, az EBESZ-nek, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezetnek és az Európai Központi Banknak a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatos bírálataira is.

McCain emellett rámutatott, hogy ez elmúlt hónapban hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket. Idézte a diplomatát, aki “negatív kiábrándító trendekről” beszélt Magyarországon, valamint “a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról”.

John McCain republikánus szenátor korábban a washingtoni szenátusban újfasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort, aki “ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal”. A magyar külügy hivatalosan is csúnyán visszautasította a szenátor szavait.