hirdetés

Mariupol szenved. A kikötőváros már nem sokáig tartja magát az orosz támadások miatt. A város hamarosan eleshet. A településről több ezer civilt deportáltak Oroszországba. Egy iskolát az orosz légierő lebombázott, amely szintén tele volt civillel. Egy nappal korábban a színházat érte légicsapás. A támaádoskban rengeteg a civil áldozat.

 

A régió kormányzója szerint az oroszok több ezer civilt deportáltak a városból orosz területre. Vadim Bocsenko polgármester úgy kommentálta a történteket, hogy az oroszok tette hasonló azokhoz a borzalmakhoz, amiket a náci Németország katonái követtek el a II. világháborúban.

Ehhez tartozó adalék, hogy a Kyiv Independent információi szerint az orosz erők feltartóztattak Berdjanszkt-nál egy buszos konvojt, ami civileket menekített volna ki a városból. Az oroszok nem engedték őket az ostromlott város közelébe, a sofőröknek azt sem engedték, hogy a környéken töltsék az éjszakát, abban a reményben, hogy később mégis tovább mehetnek.

Mindeközben a várost továbbra is folyamatosan bombázzák az oroszok, a leghevesebb harcok a város kikötőjében dúlnak. A CNN tudósítása szerint gyakorlatilag az életét kockáztatja bárki, ha csak egy pillanatra is előmerészkedik az óvóhelyéről. Még a várost védő Azov ezred egyik őrnagya, Denis Prokopenko is azt mondta a kialakult helyzetről, hogy a város elleni légi és szárazföldi támadások könyörtelenek, már-már tarthatatlanok.

Prokopenko elmondta azt is, hogy már meg sem kísérlik összegyűjteni a halottakat az utcákról, mert egyrészt veszélyes, másrészt nincs rá elegendő emberük.

Az oroszok a város egyik iskoláját is lebombázták, ahol információk szerint közel 400-an kerestek menedéket. A 12. számú Művészeti Iskola a Telegramm-csatornáján tette közzé, hogy egy bombatalálat romba döntötte az épületet, a romok maguk alá temették a menedéket kereső civileket.

A támadás idején nők és gyerekek is voltak az épületben.

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

A mariupoli városi tanács újabb közleményt adott ki, melyben arról írtak, hogy az orosz erők bombatámadást indítottak egy helyi iskola ellen, ahol korábban 400 embert szállásoltak el. A támadásban, amely a BBC szerint szombaton történt, az épület gyakorlatilag megsemmisült, és emberek vannak a romok alatt.

Ukrán tisztviselők szerint a támadáskor nők és gyerekek is voltak az épületben, de halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A BBC hozzátette, hogy a Mariupol az egyik legjobban támadott ukrán település, és az onnan származó információkat nehéz ellenőrizni.

Mariupolt hosszabb ideje támadják az orosz erők, a pusztítás a város számos pontját elérte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minderre úgy reagált: az oroszok egy békés várost tettek tönkre, amiért háborús bűnök felelőseiként vonulnak be a történelembe.

A BBC szerint Mariupolban ma már nincs se víz, se áram, és a fűtés is megszűnt. A városban állítólag több mint 2400 embert öltek meg.

A város acélgyárának, az Ukrajna egyik kulcsfontosságú ipari létesítményének számító Azov Steelnek a helyzete is folyamatosan változik. Egy pénteki híradás még arról számolt be, hogy az oroszok elfoglalták az üzem területét, szombaton viszont az Azov ezred képviselői deklarálták, hogy a gyár továbbra is az ő fennhatóságuk alatt áll. Azóta olyan hírek is napvilágot láttak már, hogy az üzem teljesen megsemmisült, ezt azonban hivatalosan még nem erősítette meg senki. A gyár főigazgatója a Telegramon elismerte, hogy a gyár súlyos károkat szenvedett, de részletekbe nem bocsátkozott. A Twitteren mindenesetre terjednek a videók az Azov Steelről:

A CNN közben arról is ír, hogy a város színházát a bombázások szinte a földdel tették egyenlővé. A lap szerint a műholdfelvételeken látszik, hogy a romok között még valamennyire kivehető és olvasható a „gyerekek” szó. Ezt a kórház dolgozói írták ki nagy betűkkel a színház mellé, hogy jelezzék az orosz pilótáknak, az épületben gyerekek is tartózkodnak, de az igyekezetük hiábavalónak bizonyult.

A fentiek mellett az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij sem ment el szó nélkül, bejelentkezésében úgy fogalmazott, a Mariupolban lezajlott terrorcselekményekre évszázadok múlva is emlékezni fog a világ.

(cst)