hirdetés

Ukrajna mariupoli 36. tengerészgyalogos dandárjának emberei és tisztjei drámai éjszakai kitörést kíséreltek meg az Orosz Föderáció által bekerített Mariupolból. A katonák többsége meghalt vagy elfogták. Sok katona azonban maradt a városban és az utolsó vérig harcolnak a Nemzeti Gárda Azov-ezredének harcosaival, hogy a város gyárnegyedét megvédjék. Mariupol sorsa úgy tűnik megpecsételődött és orosz kézre kerül a starrágiailag fontos város.

 

Az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) tengerészgyalogság harcjárműveiből és teherautóiból álló oszlop, Volodimir Baranyuk dandárparancsnok vezetésével, kedden nem sokkal sötétedés után észak felé nyomult Mariupolból. A 36 fős tengerészgyalogos brigád közleménye szerint az RF erők hevesen lőtték a katonai oszlopot, amelynek tagjai kis csoportokra bomlottak fel.

Baranyuk és emberei sorsa szerda reggel nem volt ismert, de a menekülőoszlop egyes tagjait megölték vagy elfogták – áll a közleményben.

A nyilatkozatból vagy más jelentésekből nem derült ki, hogy hány tengerészgyalogos tartózkodott a menekülési oszlopban. Az UAF-harcosok előrehaladásáról szóló hétfő reggeli jelentések ellentmondásosak voltak, néhány ukrán közösségi média szerint a legtöbb tengerészgyalogos biztonságba került, az orosz állami média azonban azt állítja, hogy a tengerészgyalogosokat mind megölték vagy elfogták.

A kitörési kísérlet Mariupol központjában zajlott, heves csatával az orosz erők és a városban maradni és a végsőkig harcolni akaró tengerészgyalogság között. A 36 dandár és az Azov-ezred nyilatkozata szerint a visszamaradó tengerészgyalogosok áttörték az orosz pozíciókat a város központi és Primorszkij kerületein, hogy kapcsolatba léphessenek az Azov-ezred harcosaival, akik a mariupoli ipari negyedben lévő Azovstal acélgyárat birtokolják.

„Az azovi tisztek merész különleges hadműveletet terveztek és zseniálisan végrehajtottak a visszavonulás érdekében… Mariupol védelmét folytatni akaró tengerészgyalogosok, akik több százan voltak, a 36. dandár két parancsnokának egyike vezetésével, plusz más egységek katonái” – mondta egy Azov-ezred tag – hangzott el a közleményben.

Az önkéntes Azov-ezred, amelynek tagjai többnyire Mariupolból vagy a város körüli városokból és falvakból érkeznek, a város immár 45 napos orosz oroszországi ostroma alatt ádáz védelmet végzett a város keleti ipari negyedében. A tengerészgyalogosokkal és az UAF rendőrség kisebb kontingenseivel, a különleges erők gyalogosaival és a határmenti csapatokkal együtt Mariupol kezdeti védelmi ereje a hírek szerint eredetileg 9-10 000 férfiból és nőből állt.

Az UAF több mint másfél hónapig tartó kemény védekezése Mariupolban, komoly gondokat okozott az orosz megszállók terveiben. Dél-Ukrajna gyors meghódítása nem sikerült, hisz az orosz erőket súlyos veszteségek érték. Mariupolban házról házra folyt a harc. Azonban az orosz seregek fokozatosan megerősítették az ostromgyűrűt az UAF vonalai körül, és hatalmas tüzérségi és légicsapásokat alkalmaztak a védelem kiiktatására.

Mariupol város illetékesei szerint több mint 10 000 civil halt meg a harcokban. A tisztviselők szerint a város épületeinek 80-90 százaléka megsemmisült.

Mariupol így hamarosan orosz fennhatóság alá kerül.

( Csákány )