hirdetés

Hivatalosan is vád alá helyezték a vasárnapi világbajnoki döntőre berohanó Pussy Riot tagot, akik ellen sportesemények nézőire vonatkozó szabály megsértése, illetve rendőregyenruha illegális viselése a vád. A lányok a francia Mbappével még le is pacsiztak, a horvát Vida azonban a lányok lehurcolásában segédkezett.

 

pussy riotA két szabálysértés egyenként 10 ezer és 1500 rubeles bírságot jelent, vagyis forintra átszámolva nagyjából 50 ezres bírsággal megúszhatják.

A Pussy Riot közlése szerint az emberi jogok oroszországi megsértése ellen tüntettek a vb-döntő második félidejében. A négy aktivista – három nő és egy férfi – nagyjából 25 másodpercet volt a pályán, mielőtt a biztonsági személyzet levonszolta volna őket.

Az egyik nőnek sikerült pacsiznia a francia Kylian Mbappével, ugyanakkor az egyik horvát védő, Dejan Lovren a biztonságiaknak segített lehurcolni a pályáról a férfi tüntetőt, írja a BBC.

A Pussy Riot közlése szerint a négy őrizetbe vett aktivistához hétfő délutánig nem engedték be az ügyvédjüket, ráadásul egy olyan rendőrőrsön tartották őket fogva egész éjjel, ahol se alvásra, se evésre, se zuhanyzásra nem volt lehetőségük. Végül magyar idő szerint délután négykor közölték, hogy az ügyvéd mind a négy aktivistával beszélhetett.