hirdetés

Magyarországon csak szombaton több mint hatezer embert fogtak el tiltott határátlépés miatt. Mindeközben Szerbiába naponta 2-4 ezer menekült érkezik. Az Esti Újság úgy tudja, az elmúlt hetekben mindennap közel 4-6 ezer migráns jött, de nagy részüket a rendőrök az osztrák–magyar határhoz szállította. Pár százalékuk ellen indult csak eljárás tiltott határátlépés miatt. A migránsügyeket jól ismerő belügyi informátoraink szerint már a pastu, urdu, tadzsik, pakisztáni és szír tolmácsok sem kellenek a rendőrségnek a regisztrációba vételhez, ami igen fura, hisz nem tudni, milyen nyelven kommunikálnak a rendőrök a menekültek ezreivel. Így vagy tényleg nem veszik nagy részüket nyilvántartásba, vagy pedig valamiféle szabályba ütköző módon nem biztosítják az érintetteknek alanyi jogon azt, hogy saját nyelvén tájékoztassák, mi folyik ellenük, milyen jogaik vannak és mire számíthatnak. Nos, ez sem jó hír.

Beremend, 2015. szeptember 18. Magyar rendõrök biztosítják a horvát buszokat, amelyek migránsokkal érkeztek a magyar-horvát határra, a beremendi határátkelõre 2015. szeptember 18-án. Az átkelõn a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be, akiket magyar buszokkal vittek tovább. MTI Fotó: Varga György

Szombaton összesen 6056 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt Magyarországon. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese mindezt a köztévében mondta. A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt kiutasítás végrehajtása érdekében szombaton hat külföldit vettek idegenrendészeti őrizetbe. Az Esti Újság úgy tudja, hogy szinte mindennap minimum 4-6 ezer menekült lépi át a magyar határt, de többségüket egyből az osztrák–magyar határhoz szállítják. S csak egy minimális részük ellen indul büntetőeljárás tiltott határátlépés miatt. Mindezt egy belügyi forrásunk közölte, aki nap mint nap látja, mi folyik a horvát–szlovén–magyar határ körül. Állítólag találomra veszik ki a migránsokat, és viszik a rendőrségre, mert ugye bűncselekményt követtek el. Azaz a kerítés semmire sem volt megoldás, mert a menekültek többen jönnek naponta, mint ez idáig. A másik fő probléma, hogy már a tolmácsokat sem biztosítják az eljárás alá vont személyeknek. Megkerestünk több tolmácsot, hogy az elmúlt hetekben volt-e annyi munkájuk, mint 1-2 hónappal ezelőtt. Közölték, mostanában se a tadzsik, a pastu, se az urdu, se a pakisztáni tolmácsok nem fordítottak, maximum bírósági tárgyaláson kellett jelen lenniük, ahol sokszor azt mondták a vádlott menekültek, hogy ők olyan papírt nem írtak alá, amit a rendőrség bemutatott, hisz ők azt sem tudják, mi volt benne leírva, mert nem volt tolmácsuk.

Természetesen többször kerestük már a Belügyminisztériumot más kérdéseinkkel is, de a sajtóosztály eddig egy kérdésünkre sem adott választ. Lehet, nem volt idejük, vagy épp ők is a kerítéseket építik. Arra gondolni sem merünk, hogy nem akarnak válaszolni, hisz azért vannak, az a munkájuk és az a kötelességük. Ők nem válogathatnak, kinek válaszolnak és kinek nem, egy demokráciában, itt, Európa közepén.

Benkő Tibor a Honvéd Vezérkar főnöke szerint jelenleg több mint 4700 katona teljesít szolgálatot a déli határ mentén. A katonák kettős feladatot teljesítenek, az ideiglenes biztonsági határzár-kiépítésében vesznek részt és a rendőrség munkáját is segítik. Benkő szerint ilyen rövid idő alatt korábban nem volt ekkora mozgósítás, szerinte az eddigi legnagyobb feladat a 2013-as dunai árvízkor volt, amikor csaknem 10 ezer katonát kellett bevonni a védekezésbe.

Szerbiába naponta átlagosan 2-4 ezer menekült lép be főleg Macedónia felől, és jelenleg is mintegy másfél ezren várakoznak a szerb–macedón határ melletti Presevó befogadóközpontja előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket, majd folytathassák útjukat Horvátország felé – írja a szerb sajtó.

A hétvégén Kövér László is megszólalt menekültügyben, szerinte ugyanis Közép-Európában magyarként fennmaradni elismerésre méltó teljesítmény. Hozzátette, nem hiszik, hogy Európa demográfiai problémáit a tömeges bevándorlással lehetne megoldani. Mi a családjaink támogatásában bízunk, azt reméljük, hogy a jövőben is magyarok fogják benépesíteni ezt a földet, mi azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország pedig a magyaroké maradhatna – mondta a házelnök a Vas megyei Simaság jubileumi ünnepségén.

Angela Merkel pedig azt mondta egy interjúban, hogy nem érdemes mérgelődni a menekültválság miatt. és megpróbálni elhajolni a feladat elől, hanem dolgozni kell. A német kancellár ezt az üzenetet nemcsak kifelé, hanem befelé is szánta, arra reagálva a pártjában, a konzervatív CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban egyre erősebben bírálják.  A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről egy hónapja hozott döntésről szólva hangsúlyozta, hogy ma sem döntene másként.

A menekültválság kezelésében ugyanolyan sebesen kell dolgozni, mint a pénzügyi válság idején, a feladatot pedig három fő elv követésével lehet megoldani: hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat, javítani kell az uniós külső határok védelmén és gondoskodni kell a menekültek EU-n belüli méltányos elosztásáról, valamint törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére – mondta a német kancellár.