hirdetés

Elmenekült az IÁ szellemi vezetője, Abu Bakr al Bagdadi. Az iraki felderítés szerint Líbiába távozott  a dzsihádista szervezet vezetője – jelentette a Farsz iráni hírügynökség. Bagdadi állítólag igen rossz állapotban van, sebesült, és utazásait az amerikai titkosszolgálat, a CIA is segítette.

ISIS

A „kalifátus emírje” Törökországból utazott Líbiába, hogy elrejtőzzék a rá vadászó iraki felderítés elől. Állítólag a dzsihádisták kezén lévő líbiai Szirt városába érkezett. Bagdadi korábban sokat ingázott Irak és Szíria között, de októberben súlyosan megsebesült, amikor az iraki légierő csapást mért az őt szállító konvojra. A sebesültet a szíriai Rakkába szállították, ahol műtéten esett át. A sebészek megmentették ugyan az életét, de nem tudtak biztosítani számára megfelelő kezelést, ezért Törökországba szállították, ráadásul – állítja a hírügynökség – ebben közreműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség,  a CIA is.

Az Iszlám Állam javarészt Szíriában és Irakban tevékenykedik, hatalmas területeket foglalt el mindkét országban, de folyamatosan növeli befolyását Líbiában is, ami közvetlenebb fenyegetést jelent Európára és Afrikára. A Moamer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának megdöntésére az ENSZ égisze alatt 2011-ben indított nyugat-európai katonai művelet, illetve Kadhafi halála után Líbia polgárháborúba süllyedt, és az országot gyakorlatilag jelenleg is az egymással szemben álló milíciák uralják.