hirdetés

Izgulnak már nagyon a lengyelek. Bekapcsolták a hőkamerákat és a radarokat, és így megtették az elhíresült náci aranyvonat kiásásához szükséges első lépéseket Lengyelországban. A hírhedt vonat előkerülése nemrég borzolta fel a kedélyeket és a várakozásokat. A páncélvonatról szóló rejtélyről így hamarosan le lehet rántani a leplet, hisz mindenki rettentően kíváncsi rá, mit rejt az eldugott náci szerelvény.

hitler-horthy

Szakemberek megkezdték a terep felmérését, hogy kiderüljön, mi a legjobb módszer arra, hogy az elveszettnek hitt náci aranyvonat közelébe kerüljenek, és kiássák a lengyelországi Walbrzych mellett.

A vonat és a rakományának a létezése a második világháború egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye. Az elmúlt hetven évben három ország titkosszolgálata is kutatott utána, de sem az amerikaiak, sem az oroszok, sem a lengyelek nem jártak sikerrel.

Néhány történész szerint három fegyverekkel, műalkotásokkal és arannyal teli vonat tűnt el a jelenlegi cseh határ közelében 1945-ben a Vörös Hadsereg előrenyomulásakor.

A területet most mágneses detektorokkal, hőkamerával és radarral térképezik fel. A Walbrzych melletti területet rendőrök felügyelik azóta, hogy augusztusban bizonyítékok kerültek elő az aranyvonat feltételezett helyéről. A lengyel hadsereg azóta egy futballpályányi területet tisztított meg a növényzettől, tűzszerészek, vegyi és nukleáris szakértők pedig közölték, hogy semmiféle veszélyes tárgyat vagy anyagot nem találtak a földfelszínen.

A vonatra bukkanó amatőr lengyel és német kincsvadász radarfelvételein csak a körvonalai láthatók a vonatnak látszó tárgynak. Azt nem lehet még megállapítani, hogy a 8-9 méter mélyen lévő vonatban mi van, csak azt, hogy páncélozott, ami értékes rakományt sejtet.