hirdetés

Ez a halál olimpiája lesz. Eddig az elmúlt három évben ugyanis már hivatalos adatok szerint tizenegy ember halt meg a Rio de Janeiró-i olimpiai játékok építkezésein – közölte hétfőn Rio de Janeiro szövetségi állam építésügyi felügyeletének vezetője. A szakember nem titkolja azt sem, hogy aggódik nagyon, hogy ez a szám még nőni fog a gyors munkák és a rövid határidő miatt.

Vehicles are trapped underneath a bridge that collapsed while under construction in Belo Horizonte, July 3, 2014. The unfinished overpass collapsed in the Brazilian World Cup host city of Belo Horizonte on Thursday, killing at least one person and casting a shadow over a tournament that has suffered repeated construction accidents and delays. REUTERS/Ivan Alvarado (BRAZIL - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP DISASTER TRANSPORT)

Robson Leite elkeserítőnek nevezte ezt az adatot, hangsúlyozva, hogy „egy egész futballcsapatra való” munkást veszítettek el egyetlen városban. Összehasonlításként felidézte, hogy a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot előkészítő építkezéseken országszerte összesen nyolc ember halt meg. A 2012-es londoni játékok építkezésein pedig egyetlen halálos áldozatot sem jegyeztek fel.

A főellenőr 2013 óta eltelt időszakra vonatkozó adatai szerint az olimpiai építkezések közül a riói metró bővítésén történt a legtöbb baleset, egyedül itt három munkás vesztette életét. Két ember pedig a versenyek többségének helyet adó Olimpia Park építkezésein lelte halálát.

Robson Leite szavai szerint a 11 baleset egyike sem tekinthető teljesen véletlennek, mindegyik tragédia mögött a bűnös gondatlanság vagy a műszaki biztonsági előírások be nem tartása húzódik meg.

Nem zárta ki, hogy a balesetek a munkálatok rossz tervezésével és a sietséggel függenek össze, miután több olimpiai objektum építése is késésében van. A szövetségi állam építési felügyelete emiatt attól tart – mondta –, hogy az olimpia megnyitásáig még további áldozatokkal kell számolni.

A 31. nyári olimpiai játékokat augusztus 5. és 21. között tartják Rio de Janeiróban. Ez lesz az első olimpia Dél-Amerikában. A paralimpia versenyei néhány héttel később, szeptember 7. és 18. között zajlanak majd.