hirdetés

A német hatóságok közlése szerint több fegyveres okozhatott káoszt Münchenben. Amit eddig biztosan tudni, hogy  az első lövések hat előtt hangzottak fel a bevásárlóközpontban – egész pontosan egy McDonald’s étteremben. A plázát megpróbálták kiüríteni, azonban többen bent rekedtek az épületben. Jelenleg még senkit nem tartóztattak le a hatóságok. Az áldozatok száma már kilencre emelkedett. Münchent teljesen lezárták a rendőrök.

német rendőrség

Vészhelyzet – ezzel a szóval jellemzik a hatóságok a Müchemben kialakult helyzetet. Arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthon: a saját biztonságuk érdekében ne menjenek utcákra, terekre! Figyeljék a tévé és a rádió híradásait, hogy tudják, mikor lesznek újra biztonságosak az utcák.

Az AFP – rendőrségi forrásokra hivatkozva – már hat halálos áldozatról beszél. A hatóságok eközben terrorcselekménynek nyilvánították a városban történteket. A rendőrség teljes erejét beveti, hogy megtalálja a lövöldözőket. A híradások alapján három embert keresnek nagy erőkkel.

A várost gyakorlatilag teljesen lezárták: nincs tömegközlekedés és a pályaudvarok sem működnek. A lakosságot arra kérik, maradjanak otthon. Az autópályát mindkét irányba felszabadították a hatósági járművek számára. A kórházakban is a vészhelyzeti forgatókönyvek léptek életbe.

Németország elit terrorelhárító egysége, a GSG9 is megérkezett a városba.

A Facebook aktiválta a személyes biztonság ellenőrzése opciót Münchenre – a közösségi oldalon innentől egyetlen gombnyomással jelezhetjük szeretteinknek: jól vagyunk.

A Guardian egy helyi rendőrségi szóvivőre hivatkozva azt mondja: valószínű, hogy nem iszlamista támadás történt. A Bild arról számolt be, hogy az egyik elkövető végzett önmagával – főbe lőtte magát az olimpiai parki bevásárlóközpontban. Ezt az információt hivatalos szervek nem erősítették meg.

Ha egy fegyveres egy puskával tüzet nyit egy bevásárlóközpontban, és nyolc embert megöl, azt kell feltételezzük, hogy ez nem egy közönséges bűntett, hanem terrorcselekmény – nyilatkozta egy müncheni rendőrségi szóvivő, arra a kérdésre válaszolva, hogy terrortámadásról kell-e beszélni a történtek kapcsán.

Egy kilométernyire a plázától bukkantak rá a bevásárlóközpontban tüzet nyitó fegyveres holttestére. Meg nem erősített források szerint a hatóságok rendkívüli óvatossággal kezelik a testet és csak robotokkal közelítik meg: a férfi hátizsákjában ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valamiféle robbanóanyag bújik meg – írja a Guardian. A rendőrség nem erősítette meg a sajtó értesüléseit.