hirdetés

A súlyos gazdasági és belpolitikai válság miatt energiatakarékossági szempontból áprilisban 2 naposra csökkentették a heti munkarendet a dél-amerikai országban. A szankció elsősorban a 3 millió állami szektorban dolgozóra vonatkozott. Mostantól már pénteken is dolgozniuk kell, ugyan csak délután egyig.

Venezuela_CaracasAz ország áramellátásának kétharmadát biztosító Guri erőmű tározójában ismét emelkedni kezdett a vízszint, ennek köszönhetően nőtt az elektromos áramtermelés szintje és enyhíthettek a korlátozásokon – közölte Luis Motta energetikai miniszter.

A közalkalmazottaknak ezentúl szerdán, csütörtökön és pénteken is fel kell venniük a munkát, viszont munkaidejük csupán délután egyig tart. A tárcavezető bejelentette, a hétvégékre bevezetett energiatakarékossági intézkedéseket is eltörlik, és az iskolák is újra nyitva tarthatnak péntekenként is.

A tisztségviselők szerint az eddigi korlátozások az idei évben tapasztalt súlyos szárazságra adott kényszerű válaszlépések, az aszály miatt ugyanis jelentősen lecsökkent a Guri erőmű tározójának vízszintje. Az ellenzék ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció és az alacsony hatékonyság okozza, illetve az, hogy a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Az ország egyetlen jelentős terméke és exportcikke a kőolaj, az olajár esése miatt pedig a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult.

A venezuelai hatóságok és jogvédő csoportok hétfőn arról számoltak be, hogy múlt héten hárman haltak meg az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt kirobbant lázongásokban és fosztogatásokban.