hirdetés

Floridában megszületett az első Zika-vírus következtében kórosan kisfejű csecsemő, közben a kongresszusban a vírus elleni küzdelemre szánt támogatáson vitáznak.

Zika vírusRick Scott, Florida republikánus kormányzója közleményében „szívszorítónak” nevezte a első, kórosan kis fejű baba megszületéséről szóló hírt, és azonnal felkérte a szövetségi egészségügyi szakembereket, hogy egyeztessenek a floridai orvosokkal arról, milyen óvintézkedéseket tegyenek a terhes nők.

A beteg kisbaba édesanyja haiti asszony, aki kifejezetten azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy itt adjon életet a gyermeknek. A floridai egészségügyi hivatal már kedden jelezte: a család részesül a fejlődésben visszamaradott gyermekek számára létrehozott floridai egészségügyi program segítségéből.

Az Egyesült Államokban eddig összesen négy olyan gyermek jött világra, akinek a Zika-fertőzés miatt kórosan kicsiny a feje. Valamennyi esetben Latin-Amerikában és a karibi térségben jártak vagy éltek az édesanyák. Az Egyesült Államokban eddig még nem terjedt el a fertőzés.

A floridai kormányzó saját hatáskörében felhatalmazást adott 26,2 millió dollár felhasználására az állam katasztrófaelhárítási alapjából. A cél: féken tartani és megelőzni a vírus terjedését.

A washingtoni szenátusban a demokrata párti politikusok, köztük Bill Nelson floridai szenátor is, megtorpedózták a republikánus szenátorok javaslatát 1,1 milliárd dollár megszavazására a Zika-vírus elleni harcra. A demokraták azzal érveltek, hogy a republikánus javaslat salátatörvényként ment volna át, és tartalmazta az abortusz jogát elismerő Planned Parenthood nevű civilszervezetnek Zika vírusnyújtandó támogatás szigorítását, illetve csökkentését és a növényvédő szerek alkalmazásával kapcsolatos előírások megváltoztatását is.

Közben két helyen folyó tudományos kísérletekről tettek közzé biztató információkat. A wisconsini egyetem kutatói rézuszmajmokkal végeznek kísérleteket, amelyekről bejelentették, hogy közel állnak a Zika-vírus hatásmechanizmusának megfejtéséhez. A Harvard kutatócsoportja pedig azt hozta nyilvánosságra, hogy a Zika-láz ellen kifejlesztett kísérleti vakcina egerekben hatásos, nemsokára megkezdik az emberi kísérleteket is.