hirdetés

Meghalt az a férfi, aki a franciaországi gyógyszerkísérlet miatt kómába esett. A rennes-i gyógyszerkísérlet miatt rajta kívül még öt ember került kórházba és többen válságos állapotban vannak.

biotrial-rennes

A kísérleti gyógyszer 6 emberre volt súlyos hatással, de a kómába esett férfi állapota volt a legrosszabb. Állapota nem javult, vasárnap délután meghalt – írja a BBC.

A másik 5 embert is kórházban ápolják, ők jobban vannak, nincsenek közvetlen életveszélyben, négyen neurológiai problémákkal kerültek kórházba, az ötödik embernek nem voltak tünetei.

A francia egészségügyi minisztérium tagadta azokat a feltételezéseket, hogy a gyógyszer egy cannabisalapú fájdalomcsillapító lett volna. A párizsi ügyészség az eset miatt vizsgálatot indított.

A gyógyszerkísérletet felfüggesztették. A rennes-i magánlaboratórium szájon át bevehető gyógyszert tesztelt kilencven önkéntesen. 128 ember vett részt a kísérletben, de csak 90-en kapták meg a gyógyszert, a többieknek placebót adtak. A gyógyszert a Biotrial nevű cég gyártotta. A szer vizsgálata a kísérlet idején az első fázisban tartott, azaz ekkor csak azt tesztelik, hogy biztonságos-e a gyógyszer. Nos, nem az. Van, akire halálos az új gyógyszer, hiába ment át simán az állatkísérleteken.