hirdetés

A magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak az osztrák–magyar határszakaszon – jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az osztrák közszolgálati televízió, az ORF műsorában. Szerdai bécsi értesülés szerint a két ország munkacsoportokat állít fel a kialakult helyzet megoldására.

szlován-osztrák határ

Az ORF beszámolója szerint kedden az osztrák és a magyar hatóságok egyaránt ellenőrizték az Ausztriába és a Magyarországra beutazókat, ezért délután hatalmas torlódás alakult ki egyes határátkelők mindkét oldalán. A magyar–osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést – mondta a belügyminiszter, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

A Kurier című osztrák lap szerdai száma arról számolt be, hogy a Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk a hőségben, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülő utakon – például a B10-es úton – is zsúfolt lett a forgalom. Ausztria felé napok óta hosszú kilométereken torlódnak a teherautók, előfordult, hogy a sor hossza a huszonhét kilométert is meghaladta, hatórás várakozással.

A burgenlandi rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított határellenőrzést folytatnak, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába.  Az újság információi szerint a burgenlandi rendőrség mintegy 160 munkatárssal és a hadsereg segítségével látja el a határ menti szigorított ellenőrzést. A Kurier beszámolója szerint hétfő óta 26 menekültet fogtak el. A lap arról is írt, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.

Gernot Gasser burgenlandi katonai parancsnok az ORF-nek úgy nyilatkozott, hogy hetente nagyjából 300 menekültet tartóztatnak fel a tartományban, jellemzően Nezsider (Neusiedl am See) járásban. Tájékoztatása szerint számos alkalommal a határon történik a rajtaütés, azonban előfordul, hogy már Ausztria területén kapják el a migránsokat, így nem tudják, mily módon érkeztek az országba. A dpa német hírügynökség az osztrák belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a két ország – mint fogalmazott – enyhíteni igyekszik a kialakult feszültséget. Ezért munkacsoportokat állítanak fel, amelyeknek jövő hétig megoldásokat kell kidolgozniuk a kialakult problémára – idézte a dpa a szóvivőt.