hirdetés

A remény egyre kisebb. Az ecuadori földrengés áldozatai után kutató miskolci mentőcsapat már nem lát sok esélyt arra, hogy újabb túlélőket találjanak.

ecuador földrengés

Már nincs, vagy alig van remény arra, hogy túlélőket találjanak a földrengés miatt összeomlott épületek alatt Ecuadorban – mondta Béres Tamás, a miskolci Spider Mentőcsoport orvos tagja a köztévében. A brutális földrengés után  a nyugat-ecuadori Mantában  az első 48 órában találtak még túlélőket, de azóta inkább csak holttesteket emelnek ki.

A miskolci csapat vezetője elmondta, hogy az ecuadoriaknak ez is nagyon fontos – tette hozzá –, hiszen így eltemethetik a halottaikat és megkezdődhet a romok eltakarítása.

A földrengésben a kisebb épületek teljesen megsemmisültek, de a katasztrófa nem kímélte a legújabb, sokemeletes házakat vagy a felhőkarcolókat sem.

A földrengés az epicentrumától 300 kilométerre is porig rombolta a lakóházakat – mondta Béres.

A miskolci  mentőcsoport munkája Mantában hamarosan befejeződik, és áthelyezik őket a fővárosba, Quitóba.

A dél-amerikai országot múlt szombaton rázta meg a Richter-skála szerint 7,8 erősségű földrengés. Azóta több száz utórengést észleltek. Rafael Correa államfő 3 milliárd dollárt meghaladó anyagi kárról beszélt. A kormány e szombati tájékoztatása szerint a halottak száma 654-re nőtt, további 58 embert eltűntként tartanak nyilván. A hivatalos adatok szerint 113 embert sikerült élve kimenteni a romok alól. Mintegy 25 ezren átmeneti szállásokon vannak.