hirdetés

Szaúd-arábiai és amerikai szakértők szerint “nagy valószínűséggel” Iránból indult a hétvégi légi támadás Szaúd-Arábia olajipara ellen. Azonban az már nem biztos, hogy drónokkal bombázták szét az olajkutakat. Mindenesetre Trump most örülhet, hisz már van indoka egy katonai akcióra Irán ellen.

 

A CNN azt írja, hogy a támadást vagy robotrepülőkkel, vagy cirkálórakétákkal hajtották végre.

A csatorna forrása szerint az alacsonyan repülő támadó eszközök északról érkeztek célpontjukhoz, és semmi sem utal arra, hogy dél felől. Ráadásul Jemen mint indítóállomás túl nagy távolságra van a rakéták becsapódási helyeitől. Jemen érintettsége azért vetődött fel mégis, mert a támadás elkövetőiként a Szaúd-Arábiával háborúzó és Irán támogatását élvező jemeni húszi felkelők jelentkeztek.

A CNN forrása szerint a szakértők arra jutottak, hogy a rakéták elrepültek Irak déli része felett, majd pedig a kuvaiti légtéren áthaladva érték el szaúdi célpontjaikat.

Kuvait hétfőn bejelentette, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy láthatóak voltak-e rakéták vagy drónok röviddel a Szúd-Arábiát ért támadás előtt.

Hogy pontosan mekkora kár keletkezett a létesítményben, azt egyelőre nem árulta el a szaúdi cég, és azt sem tudni, meddig tart a károk helyreállítása, de az azóta megjelent műholdképek alapján nem lesz egyszerű feladat az összes sérülést kijavítani.

A névtelenséget kérő informátor a CNN-nel tudatta azt is, hogy amerikai fegyverrendszer-szakértők segítik szaúdi kollégáikat a sivatagi királyságban annak kiderítésében, hogy hány rakétával vagy drónnal, és milyen típusúakkal történt a támadás. A nyomozást segíti, hogy nem mindegyik talált célba, és a sivatagban a vizsgálódók egy roncsra is rábukkantak.

A szombati légitámadások két szaúdi olajterminált rongáltak meg, ami miatt kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés. Ez öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. A támadás után az Öbölháború óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára.

Trump pedig bejelentette: Tudjuk kik a felelősök.

Kérdés lesz-e retorzió, hisz a Trump kormányzat iráni szankciókról álmodik.

Az tény, hogy elég fura, hogy épp Irán lenne az elkövető, amely épp küzd Trumpal és próbálja az atomegyezményt betartani. Persze a provokáció sem kizárt jelen esetben, hogy Iránt katonailag meglehessen regulázni.