hirdetés

Pontatlan azaz siet a brittek világíhrű vekkere azaz órája. A pontatlanságra egy élő rádióadásban derült csak fény,a mely leleplezte a világhírű Big Bent.

Union-Flag-Big-ben_2237375b

Két hete hat másodpercet siet a Big Ben, a londoni parlament Erzsébet-tornyának 156 éves órája ismerték el a törvényhozás épületében dolgozó lakatosmesterek. A hibát a BBC4 rádióadó szerkesztői vették észre, amikor élőben közvetítették a toronyóra hangját. A késés pontos okát egyelőre még nem tudják, de már dolgoznak azon, hogy az óra újra pontos legyen – mondta az egyikük, Ian Westworth. Nagy-Britanniában egyébként sokan a Big Ben órájához igazítják a sajátjukat.

A Big Ben valójában a londoni parlament óratornyában lévő híres harang, amely 1859. július 11-én szólalt meg először. A brit főváros egyik leghíresebb szimbólumát Edmund Beckett Denison, Grimthorpe bárója tervezte. Denison eredetileg ügyvéd volt, de szenvedélyesen érdekelték az órák, és ő változtatta meg a harang óraművének eredeti tervét, hogy az nagy mérete és az időjárási viszontagságok ellenére másodpercre pontos legyen.

A 13 tonnát nyomó Big Ben – becenevét megrendelője, Sir Benjamin Hall felsőházi képviselő után kapta. A harang mellé monumentális óra is került a toronyra, amelynek percmutatója 4,25 méter hosszú. Az órát hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken húzzák fel kézzel, az eljárás több mint egy óra hosszat tart. Ha egy kicsit siet vagy késik, a szerelők a helyzettől függően egy régi egypennys érmét tesznek az ingára vagy elveszik róla: elég ugyanis ez a kicsiny súlyeltérés, hogy lelassítsák vagy felgyorsítsák az óraművet kétötöd másodperccel.