hirdetés

Alig pár óra alatt azonosította a francia terrorista elhárítás a RAID a brutális gyilkosokat, akik a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét szó szerint lemészárolták. Az elkövetők közül kettő egészen biztosan iszlám szélsőséges, akik Szíriában és Irakban is kaptak kiképzést. A véres támadás három elkövetője egy banánhéjon csúszott meg, miközben menekültek egy közlekedési balesetben egyikük igazolványa kiesett a zsebéből. 

said-kouachi

Az ardennes-i l’Union című regionális lap birtokába jutott értesülések szerint a három elkövető jelenleg a Párizs melletti Pantene-ben, illetve Reims-ben tartózkodik. Reims-be már elindult a francia rendőrség terrorelhárító részlegének (RAID) különleges egysége. Mindkét városba kiszálltak a bűnügyi rendőrség különleges egységei is.

A Metronews értesülései szerint a három férfi 18, 32 és 34 éves. A két idősebb férfi, Said és Chérif Kouachi fivérek, Párizsban született francia állampolgárok. A harmadik férfi, Hamyd Mourad hajléktalan, róla nincs közelebbi információ, a l’Union szerint egy Charlesville-Mézieres-i gimnázium tanulói névjegyzékében szerepel. Róla azt sem tudni, hogy milyen állampolgárságú.

Chérif Kouachit 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport, a Párizs 19. kerületének iraki leányszervezetegúnynéven ismert szervezet tevékenységében. Cinkostársaival együtt tucatnyi fiatalt buzdított arra, hogy 2003 és 2005 között Irakba menjen harcolni. 2005-ben állították elő, amikor maga is Irakba készült. A bíróság három évi – ebből másfél évi letöltendő és másfél évi feltételes – börtönre ítélte.

A Le Monde is megerősítette, hogy azonosították a három gyanúsítottat.

A Le Pont azt is tudni véli, hogy a Kouachi-testvérek algériai származásúak és Szíriában is harcoltak, 2013 nyarán érkeztek vissza Franciaországba. A lap szerint Chérif Kouachit azért tudta azonosítotani a rendőrség, mert iratait abban a Citroenben hagyta, amivel a helyszínre érkezett a három támadó, majd menekülés közben egy karambol után hátrahagyták, hogy egy lopott Clióval menjenek tovább.

Hogy a támadók milyen szervezet nevében cselekedtek, arról egyelőre keveset tudni, de a 20minutes.fr  szerint az egyik tanú hallotta, ahogy egy merénylő azt kiabálja:

Mondjátok meg a médiának, hogy ez a jemeni al Kaida.

Több francia újság is arról ír, hogy a feltételezett elkövetők Reims-ben vannak. Az AFP rendőrségi forrása szerint a francia hatóságok este 11-kor indítottak itt akciót a három férfi elfogására. A város Párizstól nagyjából 1 óra 40 percre van autóval, keletre. A Le Monde rendőrségi forrásai szerint azonban jelenleg Párizs XIX. kerületében és Charleville-Méziéres-ben, Mourad szülővárosában zajlik a keresés.