hirdetés

A szlovének is húzzák a kerítést. Több helyen egyszerre megkezdődött a kerítésépítés a horvát–szlovén határ szlovén oldalán – jelentették hírügynökségek, illetve szlovén és horvát televíziók. Az ügy pikantériája, hogy a szomszédok Magyarországtól vásároltak mintegy száz kilométerre elegendő NATO-drótot.

kerítés

A HRT horvát közszolgálati tévé híradása szerint katonák földbe szúrt betonvasakhoz erősített, 180 centiméter magas drótkerítést húznak fel a határnál, és pengedrót akadályokat fektetnek le az épülő drótkerítés mentén. A szlovén média szerint egyszerre több helyen kezdődtek meg a munkálatok a 670 kilométeres közös határszakaszon.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök a keddi rendkívüli sajtóértekezletén azt közölte, hogy Szlovénia műszaki akadályokat, szükség esetén akár kerítést is fog létesíteni horvátországi határán.

Angela Merkel már jelezte, nem tartja jó ötletnek továbbra sem a kerítést, mert Görögországban és Törökországban kellene megállítani a menekülteket s táborokban elhelyezni, amíg kérelmüket el nem bírálják. Azonban a magyar példát addig is, úgy tűnik, alkalmazzák egyre többen.