hirdetés

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő déli adatai szerint az Egyesült Államokban már több mint 166 ezer a diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma, és a járvány több mint 67 ezer emberéletet követelt, miközben hétfőtől egyre több tagállamban részlegesen újraindult a gazdasági élet. Miamit ellepték a maszk nélküli turisták, pihenni vágyók, ezért ismét le kellett zárni a strandokat.

 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján hétfőn azt jelentette be, hogy a keleti parti térség tagállamai egymással egyeztetett terv szerint nyitják újra gazdaságaikat. Leszögezte, hogy ezt az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által jelzett adatok alapján lépik meg.

Cuomo leszögezte, hogy New York államban az élet újraindításához az új fertőzések két héten keresztül folyamatosan mért csökkenésére, a vírustesztek növelésére és a megfelelő mennyiségű kórházi kapacitásra lesz szükség. Az egyes helyi önkormányzatok újranyitását május 15-re prognosztizálta.
Közölte, hogy vasárnap 226 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe. Mint mondta: a halálozási arány „naponta kísérti” őt, és szeretné, ha ez a szám gyorsabb ütemben csökkenne. Hozzáfűzte, hogy bár az újonnan kórházba szállított Covid-19-es betegek száma is csökkenőben van, de ez sem olyan gyorsan csökken, mint szeretné.

A szájmaszkot nem viselőket Cuomo arra figyelmeztette: hanyagságukkal embereket ölhetnek meg.

A floridai Miami Beachen hétfőn ismét lezárták a parkokat és a tengerparti strandokat, mert ezeket elözönlötték a szájmaszkot nem viselők. Floridában Ron DeSantis kormányzó ugyan meghirdette a gazdasági és a hétköznapi élet fokozatos újraindítását, de ezt nem terjesztette ki Miamira és környékére, mert itt diagnosztizálták a legtöbb fertőzést, és itt követelte a járvány a legtöbb halálos áldozatot.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter a Fox televíziónak hétfőn úgy nyilatkozott: egyelőre nehéz megmondani, hogy a nemzetközi utazások az idén megindulhatnak-e. Elsődleges fontosságúnak az amerikai gazdaság újraindítását mondta, de hozzátette, hogy amennyiben az amerikai üzletembereknek szükségük lesz külföldi üzleti utakra is, akkor ezt valószínűleg sokáig csak korlátozott mértékben tehetik meg.