hirdetés

Már 2015-van Sydneyben is
2014-12-31 13:57

Pápá elmúlt év. Új Év van. Egyes dél-csendes-óceáni szigeteken már 2015-öt írnak. Új-Zélandon és  Sydneyben már pezsgődurrogtatás és öröm ünnep van. Malajziában azonban nem ünnepelnek a sok tragédia miatt. 

szilveszter

Elsőként lépett át – harmincfokos hőségben – az újévbe a Szamoa-szigetek nyugati fele és Kiribati egyes szigetei, valamint az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau-sziget. A szigeteken a nyugati stílusú mulatságokkal és az ősi hagyományokkal felváltva búcsúztatták az óévet, illetve köszöntötték az újat.

 

Közép-európai idő szerint délben kezdte meg az új esztendőt egyebek közt Új-Zéland, a Salamon-szigetek, valamint Niue és Tonga. Az első nagyszabású szabadtéri szilveszteri ünnepségre az ausztráliai Sydneybe várták a szórakozni vágyókat magyar idő szerint délután 2-kor. A szervezők előzetesen arra számítottak, hogy másfél millióan gyűlnek össze a kikötőben, a híres operaház mellett a világ egyik legnagyobb tűzijátékára.
Malajziában az óév katasztrófái – a három légi szerencsétlenség és a keleti országrészt sújtó áradások – miatt lefújták a legtöbb ünnepséget. A Kuala Lumpur-i „nemzeti” szilveszterre szánt 700 ezer eurónyi összeget inkább a földönfutóvá vált árvízkárosultak megsegítésére fordítják, közölte a kormány.

 

A dátumválasztó mindkét oldalán elterülő Szamoa-szigeteken egyébként kétszer ünneplik az újévet: az Egyesült Államokhoz tartozó keleti részen, Amerikai Szamoán – csakúgy, mint a Hawaii-szigeteken – csütörtök délelőtt 11-kor.