hirdetés

Továbbra is feszült a helyzet a lengyel-fehérorosz határon. Több ezer menekült gyűlt össze és próbál bejutni az Unióba. Több összecsapás is volt a menekültek és a rendőrök között. Eddig már minimum 10 halottja van a határválságnak. A kialakult helyzet miatt már az ENSZ is rendkívüli ülést tart.

 

Mint ismeretes jelentős menekült tömeg indult el Fehéroroszországból a lengyel határ felé, a menekülteket pedig fegyveres erők kísérik. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő még hétfő este közölte, hogy három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán. Elmondta, hogy a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, és a helyzet további éleződése várható. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait – jelentette ki Müller.

A kormányszóvivő azt is hozzátette, hogy a fehérorosz fegyveres erők a tegnapi napon többször is provokálták a lengyel határőröket.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a határátkelő bezárására, a közúti forgalom leállítására biztonsági okokból kerül sor, de a Fehéroroszországgal szembeni “könnyű szankcióként” is értelmezhető.

A lengyel migránsválságnak szentelt rendkívüli ülést tart csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa – közölte szerda este a dpa hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az Észtország, Franciaország és Írország kérésére összehívott BT-ülést zárt ajtók mögött tartják meg.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az Iraki Kurdisztánból, de Szíriából és afrikai országokból is jönnek, és vannak köztük nők és gyerekek. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán washingtoni tárgyalásain bejelentette, hogy az Európai Unió a jövő héten kiterjeszti a Fehéroroszország elleni szankciókat.

A migránsválság Lengyelországban a legsúlyosabb, több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és közben egyre hidegebb van, fagyosak az éjszakák. Az elmúlt napokban a migránsok többször megpróbáltak áttörni a határon létesített szögesdrótkerítésen. Sokaknak ez sikerült, de a lengyel hatóságok többségüket elfogták. A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerdai összesítése szerint az elmúlt hetekben legalább tíz halálos áldozata volt a határ térségében kialakult válságos helyzetnek. Heten közülük a határ lengyelországi oldalán haltak meg. Szerda este a lengyel rendőrség egy Covid-mentőben bukkant rá másféltucat határsértőre. A migránsokat és az embercsempészeket – két lengyel állampolgárt – őrizetbe vették.

( Nagy A.)