hirdetés

Legfeljebb két évvel meghosszabbítja a kormány a magyar katonák részvételének mandátumát az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében az EUTM Maliban – derült ki az erről szóló kormányhatározatból, ami a Magyar Közlönyben jelent meg.

magyar katonák afganisztánban

A kormány Magyarország európai uniós tagságából adódó kötelezettségeinek teljesítése érdekében nemzeti hozzájárulásként az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának megerősítéséhez engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség legfeljebb tizenöt (váltási időszakban harminc) katonája a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2018. május 18-ig részt vegyen az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében – szól a határozat.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013 februárjában jelentette be, hogy Magyarország mintegy 10 kiképzőtiszttel járul hozzá a misszióhoz.