hirdetés

Ismét hosszabbítottak. Franciaországban már másodszor hosszabbították meg újabb 3 hónappal a rendkívüli állapotot a november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után.

francia rendőrség

További 3 hónappal meghosszabbította a francia parlament a február 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapotot, amelyet a kormány a valaha tapasztalt legmagasabb terrorfenyegetettséggel indokolt.

Az 577 tagú nemzetgyűlésben a kedd esti szavazáson megjelentek közül 212-en támogatták a törvénytervezetet 31 nem ellenében. A szenátus már február 9-én jelentős többséggel elfogadta a törvénytervezetet, így azt a parlament elfogadottnak tekinti.

Francois Hollande államfő a november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján hirdette ki a rendkívüli állapotot, amely 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. A parlament a rendkívüli állapotot egyszer már három hónapra meghosszabbította, és az újabb hosszabbításra elsősorban azért van szükség, mert a kormányzat nem akarja megfosztani a rendvédelmi szerveket azoktól a jogköröktől, amelyeket a rendkívüli állapot biztosít, mielőtt az új terrorelhárítási törvény hatályba lép.