hirdetés

Lehet, hogy ha ma szeretne Magyarország uniós tag lenni, akkor simán elutasítanák. Kelet-Európát ma már nem a kommunizmus újjáéledése, hanem a populista jobboldal fenyegeti, amely zárt Európát akar, zárt elmékkel – írta a Russia Foundation nevű londoni kutatóintézet elnöke a brit gazdasági lapban. Ennek a trendnek az élharcosa szerinte Orbán Viktor, aki olyan mértékben visszafejlesztette Magyarországot, hogy az ma sikertelenül felvételizne az EU-ba – véli a kutató.

putyin-orbán

Orbán Viktor Európa-politikájáról ír a Financial Timesban David Clark, a Russia Foundation nevű londoni kutatóintézet elnöke. Clark a brit gazdasági napilap online kiadásának beyondbrics rovatában azt írta: ma már nem a kommunizmus újjáéledése fenyegeti a szovjet kísérlet romjaiból sikeresen felépült nyitott, plurális, piacorientált térségi társadalmakat, hanem elsősorban a populista autoriter jobboldal, amely illiberális Európát akar, zárt határokkal és zárt elmékkel.

A szerző szerint ennek a folyamatnak a zászlóvivője az Orbán Viktor vezette magyar kormány, amely hatalomra jutása óta aláásta a bírói függetlenséget, korlátok közé szorította a médiaszabadságot, és nyíltan deklarálta azt a szándékát, hogy az Oroszországhoz és Kínához hasonló országok autoriter gyakorlatát akarja másolni.

Több száz olyan törvény született, amely a végrehajtói ellenőrzést erősíti, eltávolítva a kormány hatalmi jogköreinek fékjeit– írta, hozzátéve: Orbán Viktor emellett idegengyűlöletet, bevándorlóellenes hangulatot szít, hogy manipulálhassa a migránsválság okozta lakossági nyugtalanságot.

A szerző szerint Magyarországon olyan mértékű visszalépés történt, hogy ha az ország ma kérné felvételét az Európai Unióba, kétségtelenül elutasítanák, azzal az indokkal, hogy a koppenhágai feltételrendszerben felsorolt alapvető demokratikus normákat sem teljesíti.