hirdetés

Még keresik a magyarokat a kigyulladt komphajón. Az olasz haditengerészet adatai szerint a görögországi partoknál kigyulladt Norman Atlantic nevű olasz komphajóról hétfő reggelig 254 embert sikerült kimenteni. Az Albánia partjainál hányódó hajó fedélzetén még 224-en vannak. Köztük állítólag két magyar állampolgár is.

 Greece Ferry Fire

Riccardo Rizzotto, az olasz haditengerészet szóvivője hétfő reggel arról számolt be, hogy az utasok mentése egész éjszaka folyt. A fedélzeten lévő embereket egyesével emelték fel a helikopterekre, amelyek az utasokat olasz hadihajókra, valamint olasz és más felségjelzésű teherhajókra vitték.

A tájékoztatás szerint a hajók az utasok többségét a dél-olaszországi Puglia kikötőjébe viszik, 49-en pedig egy teherszállító hajó fedélzetén Bari felé tartanak. A pugliai kórházak készenlétben várják a többnyire kihűlt utasokat. Hétfő hajnalban az olasz haditengerészet orvoscsoportja is a Norman Atlantic fedélzetére tudott lépni.

A szóvivő elmondta, hogy a komphajóra sikerült rögzíteni a vontatókötelet, de most az utasok mentése az elsődleges cél. A nyílt tengeren hányódó komphajónak albán vagy esetleg olasz kikötőbe vontatásáról később döntenek. A hajón sikerült eloltani a tüzet, a vízzel megtelt hajótest viszont megdőlt.

A görög parti őrség nyilvánosságra hozta az utasok névsorát, amely megerősíti, hogy ketten közülük valóban magyar állampolgárok. Sorsukról egyelőre nincsen hír. Az olasz kikötőkbe érkező túlélők és sérültek nemzetiségéről nincsenek még pontos adatok, ahogyan azt sem tudni, kik maradtak a hajó fedélzetén. A komphajón eredetileg 478-an tartózkodtak, ebből 422 volt az utas, 56 pedig a személyzet tagja. A tűzben egy ember életét vesztette, ketten pedig megsebesültek. Az esti híradásokból annyi derült ki, hogy egy görög utas vesztette életét. Holttestét a vízből mentette ki az olasz parti őrség egyik hajója. A férfi vélhetően a mentés során eshetett a vízbe. A két sebesültről nincsenek konkrét információk.

Az olasz komphajó rakodóterében vasárnap hajnalban ütött ki tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen. Mintegy kétszázhúsz jármű van a hajó gyomrában. Értesülések szerint 15 teherautó olajat szállított.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, és az Othonoi görög szigettől 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést. Othonoitól északra található a térség nagyobb és jóval ismertebb szigete, Korfu.