hirdetés

Macedónia rendkívüli állapotot hirdetett ki a hatalmas migránstömegek miatt. Csak az utóbbi egy hónapban majdnem harminckilenc ezer migránst regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak s kérdése mennyi lehet azoknak a száma, akiket nem fogtak el. A hivatalos adatok szerint mintegy kétezer migráns lépi át minden nap a görög-macedón határt.

macedónia 2

A balkáni országba érkező migránstömegek miatt a macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot – jelentették be Szkopjéban csütörtökön. A szkopjei sajtó beszámolói szerint a macedón rendőrség és katonaság a macedón-görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a migránsokat abban, hogy bejussanak az országba. A tudósítások szerint több ezer migráns rekedt a határsávban, mert nem sikerült átjutniuk Macedóniába. Ezzel egy időben több ezer migráns tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó személy- és teherszállításra használt vonatokat.

Ezt a vasútvonalat használja a legtöbb migráns arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába jusson. A legtöbben azért választják a vasutat, mert a vonatjegyek jelentősen olcsóbbak a buszjegyeknél vagy a taxisok fuvardíjainál. A macedón-görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a szerelvényekre, az utóbbi napokban többször is összeütközések voltak a migránsok között, a helyekért folytatott tusakodásban többen is megsérültek. Mivel kevés a vasúti vagon, Szkopje a szomszédos országoktól kért segítséget, eddig azonban egyik kormány sem válaszolt.

Csak az utóbbi egy hónapban majdnem harminckilenc ezer migránst regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak. A hivatalos adatok szerint mintegy kétezer migráns lépi át minden nap a görög-macedón határt, ahonnan Szerbiába, majd Magyarország és más európai uniós országok felé folytatják útjukat.