hirdetés

Az Unió lépett. Úgy tűnik, közös összehangolt akció része a Macedón határzár is. Mielőtt az osztrákok léptek, a macedónok gyorsan lezárták a Görögországgal közös határt. A Nyugat-Európába igyekvő illegális bevándorlók így most a szabad bejutás helyett kerítéssel találkozhatnak.

macedón határ

A határ zárva van – mondta egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek, amely görög rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a migránsok már kedd este óta nem léphetnek be Macedóniába, és a határ görög oldalán mintegy hatszázan torlódtak már fel, jobbára szíriaiak, afgánok és irakiak.

A görög és a macedón sajtó beszámolói szerint – amelyeket a Nezavisne Novine című boszniai napilap összegzett a honlapján – a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija közötti átkelőt zárták le. Ez az átkelőhely a migránsok fő útvonalán fekszik, ezen a ponton lépnek be a legtöbben ugyanis Macedóniába.

A macedón hatóságok azt is elmondták, hogy a határt kedd este Szlovénia kérésére zárták le. A macedón sajtó találgatásai szerint a határzár lehet a főpróbája annak a szigorúbb és hosszan tartóbb lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül. Az említett országok jelentősen csökkentenék az Európai Unióba érkező migránsok számát.

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter azt jelentette be: Szerbia szerdától csak azokat a migránsokat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket. Vulin az osztrák intézkedéssel indokolta a belgrádi kormányzat döntését. Hozzátette, hogy azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia.

Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter is bejelentette: új szabályok vonatkoznak a migránsokra Horvátországban is, a regisztrációnál azt is megkérdezik majd tőlük, hogy Németországban vagy Ausztriában kérnek menedékjogot. Zágráb szerdától csak az Ausztriában és Németországban menedéket kérő migránsokat engedi tovább Szlovéniába.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter újságíróknak szerdán azt mondta, hogy az osztrák korlátozás miatt Szlovéniának is korlátoznia kell a migránsok fogadását. A szlovén kormány erről csütörtöki ülésén dönt majd.