hirdetés

Macedónia ismét lezárta határát: több százan buszokban várnak. A görög hatóságok emiatt közölték, hogy ezért nem engedik át Görögországból a többi uniós tagállamba tartó migránsokat. Úgy tűnik, a macedón határőrök gyakorolják a határok nyitását és zárását, ami egy szervezett gyakorlat része is lehet. 

macedónia 2

A görög oldalon, Idomeni közelében körülbelül 750 ember vár a határ megnyitására. Közülük kétszázan fedett menedékben vannak, a többiek viszont buszokban ülnek és várnak.

Macedónia csütörtökön már rövid időre lezárta a határait, miután Ausztria, Szlovénia és Horvátország bejelentette, csak azon menekülteket fogadják, akik Németországba vagy Ausztriába kérnek menedékkérelmet. A többieket be sem engedik. Majd Macedónia jó idő eltelte után újra megnyitotta határait. Az országba csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedték be, mert őket háborús menekülteknek tekintik. A gazdasági okból érkezőket viszont kiutasítják. A mostani határzár okát egyelőre nem magyarázták meg a macedón hatóságok.